Search
Close

Olasz jobboldali megállapodás: Giorgia Meloni lehet Olaszország új miniszterelnöke

Brüsszel, 2022. július 28.
Olaszország egykor legfiatalabb minisztere, az Olaszország Fivérei párt alapítója, a most 45 éves Georgia Meloni szerdán egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy az Olaszország új miniszterelnöke legyen. A három jobboldali olasz párt ugyanis választási megállapodást kötött: eszerint a szeptember 25-i voksoláson a legtöbb szavazatot szerző pártelnököt jelölik miniszterelnöknek.

A Meloni-féle Olaszország Fivérei, valamint Silvio Berlusconi Forza Italia és Matteo Salvini Lega pártjából álló hármas jobboldali szövetség a közvéleménykutatások szerint a szavazatok 40 %-át szerezheti meg. Ezen belül is az Olaszország Fivérei mozgalom kaphatja a legtöbb voksot, 23%-ot.  

Az Olaszország Fivérei-Nemzeti Szövetség 2012-ben alakult. Sokan posztfasisztának tartják, mert a párt -több lépcsőn keresztüli- elődpártja az az Olasz Szociális Mozgalom, amely a 90-es évek elejéig egy szélsőjobboldali, posztfasiszta utódpárt volt, amely a kormányzás közelébe sosem került. 

Az Olaszország Fivérei az utóbbi néhány évben fokozatosan elhódította Matteo Salvini Lega pártjától a szavazókat, és az legnépszerűbb párt lett a konzervatív oldalon. Az Olaszország Fivérei és a Lega programja egyébként sok területen hasonló, kampányuk legfőbb témái az olasz gazdaság helyzete, az Ukrajnában dúló háború, és a migráció. 

Az új választások kiírására azután kerül sor Olaszországban, hogy július közepén megbukott Mario Draghi kormánya, miután az olasz 5 Csillag mozgalom kihátrált a kormányból. Az olasz politikai helyzet stabilizálása érdekében Sergio Mattarella államfő a nyári politikai szünet utáni leghamarabbi időpontra, szeptember 25-re tűzte ki a választásokat. 

A baloldali olasz Demokrata Párt 20% körül áll. Elemzők szerint, ha nem tud választási koalíciót kötni az 5 Csillag Mozgalommal, akkor a jobboldal győzelme földrengésszerű, akár 60%-os is lehet. Olasz elemzők egy széleskörű baloldali koalíciókötést is valószínűtlennek tartanak, miután a baloldali centrista volt miniszterelnök, Matteo Renzi kizárta a szövetséget az 5 Csillaggal. A Reuters által közölt esélybecslés szerint a Meloni-Salvini-Berlusconi koalíció az olasz parlament alsóházának 400 helyéből 221-et szerezhet meg, míg a felsőházban a 200-ból 108 helyet. 

Georgia Meloni üstökösszerű politikai felemelkedését mutatja, hogy míg az Olasz Fivérek párt 2018-ban mindössze 4%-os eredményt ért el, a mostani kutatások szerint ezt akár meg is hatszorozhatja. Az 1977-ben született Meloni, aki 18 éves kora óta politizál, és 30 éves korában lett az ország legfiatalabb minisztere -Berlusconi ifjúsági minisztere- szeptemberben Itália első női miniszterelnöke lehet. 

„Giorgia vagyok, nő, anya és keresztény!” – nyilatkozta korábban. Jelmondatát az olasz közösségi oldalak szinte naponta idézik. Állásfoglalásával főleg a fiatalokat sikerült eredményesen megszólítania. Politikai üzenetei között szerepel az illegális migráció, az abortusz, az azonos neműek és eutanázia elutasítása, valamint az iszlamizáció ellenzése. "Igen a természetes családra! Nem az LMBT-lobbira! Igen a szexuális identitásra, nem a gender-ideológiára" – hangoztatta egyik kampányrendezvényén. 

A Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló Georgia Meloni az Európai Parlament Európai Konzervatív és Reformerek frakciójának elnöke. Euroszkeptikusnak tartják, mert többször kritizálta a „brüsszeli bürokráciát” és az eurót. Elemzők szerint azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy megkérdőjelezi az Európai Uniót és az euroatlanti kapcsolatrendszert.  

Olaszország az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdasága, amely a többi tagállamhoz hasonlóan az ukrajnai háború miatt recesszióban van, magas az infláció és az energiaárak is az egekbe szöktek. A július 21-én lemondott Mario Draghi baloldali kormánya egyértelműen támogatta az orosz-ellenes szankciókat, sőt az Ukrajnába történő fegyverszállítás ügye a belpolitikai válság egyik kiváltója is volt. 

Nagy kérdés, hogy az Olasz Fivérek illetve az olasz jobboldal győzelme esetén hogyan alakul Olaszország kül-és Európa politikája, és milyen hatást gyakorol majd Brüsszelre egy erős felhatalmazással bíró, keresztény és családi értékeket támogató, bevándorlásellenes kormány.