Search
Close

Tagállami válaszok az energiaárak emelkedésére

Budapest, 2022. augusztus 24. | Péter Előd, Tieger Endre
Európának az egekbe szökő energiaárak miatt meredeken emelkedő áramszámlákkal kell szembenéznie, mivel az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni európai szankciók fokozzák a gázellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakat. Az alábbiakban felvázolunk néhányat azok közül az intézkedések közül, amelyeket az Európai Unió egyes tagállamai jelentettek be a fogyasztók védelmére.

CSEHORSZÁG  

A cseh kormány is készített elő intézkedéseket a háztartások megsegítésére a rendkívüli módon megemelkedett energiaárak miatt. Bevezetik az úgynevezett takarékos tarifarendszert, másfelől a háztartások villanyszámláinak támogatására 10 milliárd koronát fordít az állam, ami azt jelenti, hogy egy-egy háztartás mintegy 17 ezer koronát (átlagban 676 euró) kap költségeinek enyhítésére.  

  

FRANCIAORSZÁG  

Franciaország kötelezettséget vállalt arra, hogy a szabályozott villamosenergia-költségek emelkedését 4%-ban maximálja. Ennek érdekében a kormány utasította a 80%-ban állami tulajdonban lévő EDF-et, hogy több olcsó nukleáris energiát adjon el a többi piaci vetélytársnak.  

A TotalEnergies beleegyezett az üzemanyagárak csökkentésébe. A francia olajipari nagyvállalat, közölte, hogy szeptemberben és októberben literenként 0,20 euróval, majd novemberben és decemberben literenként 0,10 euróval csökkenti az üzemanyag árát franciaországi töltőállomásain.  

Az ukrán válság óta bejelentett új intézkedések - például a vállalatok megsegítése a magasabb gáz- és áramszámlák költségeinek fedezésében - a kormánycsomag összköltségét 25-26 milliárd euróra emelik - mondta Bruno Le Maire pénzügyminiszter.  

A francia energiaszabályozó CRE a múlt hónapban közölte, hogy a szabályozott villamosenergia-értékesítési tarifák 3,89%-os emelését javasolja. A kormánynak lehetősége van arra, hogy elutasítsa az emelési javaslatot, vagy alacsonyabb szinten állapítsa meg az új tarifákat.  

Ami az élelmiszerárakat illeti, a Carrrefour kiskereskedelmi vállalat közölte, hogy befagyasztja 100 mindennapi termék árát (pl.: rizs, halkonzerv).    

 

GÖRÖGORSZÁG  

Görögország szeptember óta mintegy 7 milliárd eurót költött energiatámogatásokra és egyéb intézkedésekre, hogy segítse a háztartásokat, a vállalkozásokat és a mezőgazdasági termelőket villany- és gázszámláik kifizetésében.  

Az áramszámlákba beépülő támogatások augusztusban mintegy 1,136 milliárd eurót tesznek ki, és a háztartások esetében a havi áramszámlák emelkedésének 90%-át, a kis- és középvállalkozások esetében pedig 80%-át fedezik.  

Görögország felső határt szabott meg az áramtermelőknek fizetett összegekre, hogy azok tükrözzék a valós termelési költségeiket, így gyakorlatilag eltörölte az áramszámlákra kivetett felárat, és a bevételeket az energiatámogatások finanszírozására különítette el.   

  

HORVÁTORSZÁG  

A horvát kormány már 2021 őszén befagyasztotta az üzemanyag kiskereskedelmi árát a gazdasági fellendülés fenntartása érdekében. Jelenleg a benzin maximális árát 13,5 kunában (1,8 euró) határozta meg az állam. Emellett megpróbálta serkenteni a zöldátállás ütemét is, hiszen a napelemek ÁFA-ját 0 %-ra csökkentette.  

A horvát állam 637 millió euró értékű friss intézkedéscsomagot terjesztett elő az energiaválság hatásainak enyhítésére. Az intézkedések a tervek szerint 9,6 százalékra, illetve 20 százalékra csökkentik a villamosenergia- és a gázárak várható emelkedését. Ennek nagy része, 279 millió euró adókedvezmény a hozzáadottérték-adó csökkentése révén, míg 159 millió euró a gázszámlák kifizetéséhez nyújtott támogatás. A kormány 106 millió eurót tervez kifizetni a kiszolgáltatott energiafogyasztóknak, 32 millió eurót pedig a mezőgazdasági termelőknek és halászoknak. A fennmaradó 61 millió eurót a villamosenergia-költségek korlátozására szánják.   

Horvátország 180 millió eurót fektet be egy új gázvezeték építésébe és a cseppfolyósított földgáz (LNG) terminál kapacitásának több mint kétszeresére a gázellátás biztosítása érdekében.   

  

LENGYELORSZÁG  

Lengyelország adócsökkentést jelentett be az energia, a benzin és az alapvető élelmiszerek tekintetében, valamint készpénzjuttatásokat a háztartásoknak. Emellett 2027-ig meghosszabbította a szabályozott gázárakat a háztartások és az közintézmények, pl. iskolák és kórházak számára.  

A kormány júliusban 3000 zloty (628 euró) egyszeri kifizetést eszközölt a háztartásoknak, hogy segítsen nekik fedezni a szén növekvő költségeit. Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint a lengyelországi energiaárak visszafogásának teljes költsége mintegy 50 milliárd zlotyra (10,5 milliárd euró) rúg.  

Augusztusban Lengyelországban új intézkedések kompenzálják azokat a háztartásokat és kiszolgáltatott közintézményeket, köztük kórházakat és iskolákat, amelyek pellettel, fűtőolajjal, cseppfolyósított gázzal és fával fűtenek.  

Ezen kívül a fűtési társaságokat kártalanítják a 40%-os áremelkedésért, míg az önkormányzatok 13,7 milliárd zlotyt (2,86 milliárd euró) kapnak.   

    

NÉMETORSZÁG  

A német munkavállalók és családok extra készpénzt és kedvezményes tömegközlekedési jegyeket kapnak, hogy segítsenek a megugró áram- és fűtési költségek viselésében. A jövedelemadót fizető munkavállalók egyszeri, 300 eurós energiaár-támogatást kaptak fizetésük kiegészítéseként. Ezen kívül a családoknak gyermekenként egyszeri 100 eurós bónusz járt, amely az alacsony jövedelmű családok esetében megduplázódott.  

A német szövetségi kormány idén nyáron három hónapra az egész országra kiterjedő 9 eurós tömegközlekedési jegyet vezetett be. Az intézkedés hatására jelentős mértékben nőtt a tömegközlekedést igénybe vevők száma. A kedvezmény megtartásáról jelenleg is viták zajlanak, azonban valószínűleg nem tudják fenntartani az intézkedést, mert túlzott mértékben terhelné a költségvetést.   

A német háztartásoknak azonban évente közel 500 euróval többet kell majd fizetniük a gázért, miután a közműszolgáltatókat az orosz szállítások cseréjének költségeinek fedezésére szolgáló illeték bevezetése után. A Németország által az Uniper és más importőrök megsegítésére bevezetett illetéket október 1-től kell kivetni, és 2024 áprilisáig kell alkalmazni.  

   

OLASZORSZÁG  

Olaszország augusztus elején mintegy 17 milliárd euró értékű új támogatási csomagot hagyott jóvá, hogy segítsen megóvni a cégeket és a családokat a megugró energiaköltségektől és az emelkedő fogyasztói áraktól.  

A program, amely Mario Draghi leköszönő miniszterelnök egyik utolsó jelentős intézkedése a jövő hónapban esedékes országos választások előtt, a január óta a költségvetésben szereplő mintegy 35 milliárd eurót egészíti ki az egekbe szökő villamosenergia-, gáz- és benzinköltségek hatásának enyhítésére.  

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint az olasz kormány kiterjesztené a júliusban kifizetett 200 eurós bónuszt az alacsony és közepes jövedelmű állampolgárokra, akik korábban nem részesültek belőle. 

Az üzemanyag jövedéki adójának augusztus 21-én lejáró csökkentését a tervek szerint szeptember 20-ig meghosszabbítják. Olaszország a gázárak európai szintű felső határának bevezetését is szorgalmazza, hogy segítsen megfékezni az áremelkedéseket.  

 

ROMÁNIA  

Jelenlegi üzemanyagár-szabályozás július 1-től három hónapig van érvényben, literenként 50 banival (0,10 euró) tankolhatnak kevesebbért a piacon érvényben lévő árhoz képest. Becslések szerint az árkompenzáció 2 milliárd lejbe (410 millió euró) kerül, ennek a felét az állami költségvetésből fedezik, másik felét a kőolajipari társaságokra terhelik.  

A román kormánykoalíció bevezetett egy olyan rendszert, amely bizonyos havi fogyasztási szintekig korlátozza a háztartások és más felhasználók gáz- és villanyszámláit, és a különbözetet kompenzálja az energiaszolgáltatóknak. A rendszer a tervek szerint 2023 március végéig lesz érvényben. Nicolae Ciuca román miniszterelnök februárban még úgy becsülte, hogy a támogatási rendszer mintegy 14,5 milliárd lejbe (3,27 milliárd euró) fog kerülni, de elemzők most arra számítanak, hogy a költség meghaladja a 10 milliárd eurót.