Search
Close

Brüsszel árplafon bevezetését tervezi az orosz földgázra: Újabb gázembargó?

Brüsszel, 2022. szeptember 7.
Számos hírügynökség szellőztetett meg híreket az elmúlt napokban arról, hogy az Európai Bizottság ársapkát vezetne be az orosz földgázra. Ezt a hétvégén az Európai Bizottság elnöke aztán maga is megerősítette. „Szilárd meggyőződésem, hogy itt az ideje, hogy bevezessük az Európába irányuló orosz gáz árplafonját.” - fogalmazott Ursula von der Leyen a német konzervatívok hétvégi találkozóján. A Handelsblatt német üzleti lap pedig úgy értesült, hogy a brüsszeli testület egyszerre két megoldási terven is dolgozik.

Egyrészt jogszabályban rögzítenék a tagállamok az importált orosz földgáz árát: a Moszkva által meghatározottal szemben uniós árazási rendszert használnának, azaz a tagállamok a közösen rögzített maximális árnál nem fizetnének többet az orosz földgázért. Ennek viszont az lehet az ára, hogy Moszkva leállítja az Unióba irányuló földgázszállítást. Igaz, hogy az egyik legnagyobb kapacitású vezeték, az Északi Áramlat-1 üzemeltetését, azaz annak jó részét, a szankciók miatt Oroszország már egyoldalúan felfüggesztette.  

A másik megoldási terv az uniós piaci beavatkozás. Ezt hosszú ellenzés – és az Északi Áramlat 1 leállása után - már Németország is támogatja. Egy ún. zöld zónába sorolnák azokat a tagállamokat, amelyek nem függenek nagyban az orosz gáztól, és ahol annak ára is alacsony. A vörös zónába kerülnének viszont a nagy kitettségű országok: ott a földgáz árát a földgáztőzsdei mozgásokhoz is igazított, rugalmas rendszer maximálizálná.   

Az EU Monitor úgy értesült, hogy egyelőre nem tudni, hogy az Európai Bizottság orosz földgázimport árplafonjáról szóló tervezete szeptember 9-re, az energiaügyi miniszterek rendkívüli ülésére elkészül-e, vagy azt Ursula von der Leyen ismerteti majd szeptember 14-én, a strasbourgi plenáris ülésen. Meg nem erősített hírek szerint a jelenlegi 200-230 dolláros árhoz képest az Európai Bizottság 50 dolláros árplafonnal számol. A brutális érvágás miatt Oroszország a teljes földgázszállítást leállíthatja. Ez pedig az egész földgáz piac összeomlásával is fenyegethet. Moszkva máris jelezte, hogy az ársapkát alkalmazni kívánó országokba felfüggeszti a szállításokat.  

Hortay Olivér a Századvég energetikai szakértője a Hír TV-ben kockázatosnak nevezte a földgáz árplafon tervét. „Az ársapkát nagyon kockázatos lépésnek tartom. Nemcsak az oroszok kiszámíthatatlansága vagy várható viselkedése miatt, hanem azért is, mert az Európai Unióba jelenleg, az előző évekhez képest, viszonylag nagy mennyiségű cseppfolyósított földgáz érkezik más országokból. Ez nem elegendő az orosz gáz pótlására, de mégis valamelyest segít a helyzeten. Ez annak köszönhető, hogy jelenleg az EU-ban nagyon drága a gáz, ezért Kína vagy Ázsia egyéb országai helyett megéri ide szállítani. Ha bevezetnék az árplafont, ezzel a tendencia könnyen megfordulhat, és az oroszok még erősebb pozícióba kerülnének, mert a helyettesítő termékek korlátozottabban lennének elérhetőek az európai tagállamok számára.” -fogalmazott Hortay Olivér. 

Egyelőre nem tudni, hogy mi Magyarország álláspontja a Bizottság földgáz ársapka tervezetéről. Azt minden bizonnyal Szijjártó Péter külügyminiszter ismerteti majd péntek délután Brüsszelben, az energiaügyi miniszterek rendkívüli ülése után.