Search
Close

Európai Bizottság: pozitív jelzés a korrupcióellenes hatóság felállítása Magyarországon

Brüsszel, 2022. szeptember 9.
Két nap alatt 6 uniós biztossal tárgyalt Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben. Köztük volt Johannes Hahn költségvetési, Didier Reynders igazságügyi és Vera Jourová, a jogérvényülésért is felelős uniós biztos. Varga Judit Facebook oldalán összegezte a látogatás eredményeit. Úgy fogalmazott, hogy intenzív tárgyalásokat folytatott a bizottság tagjaival, konkrét kérdések és konkrét vállalások ügyében egyeztettek. "Azt gondolom, hogy az utóbbi időszakban fontos előrelépést tettünk a megállapodás érdekében. " – értékelte a brüsszeli találkozóit. Hozzátette azt is, hogy az uniós pénzek hatékony és átlátható felhasználása közös érdek. „Erre mi készek vagyunk messzemenő garanciákat biztosítani” -szögezte le Varga Judit a közösségi oldalán közzétett összegzésében és utalt arra is, a magyar kormány azért dolgozik, hogy Magyarország hozzájuthasson az őt megillető forrásokhoz.

Magyarország ellen 2018-ban, a Sargentini jelentés elfogadása után indult meg a 7-es cikkely szerint eljárás jogállami aggályok miatt, az eljárás azóta is zajlik az Európai Tanácsban. Az április 3-i választások után az Európai Bizottság -az Unió történetében először- jogállamisági kondicionalitási eljárást indított egy tagállam ellen, Magyarország ellen. Ez az uniós költségvetési pénzek felfüggesztésével járhat.

Magyarország tavaly májusban adta be a koronavírus utáni Helyreállítási Alap (RRF) lehívása érdekében a tervét. Ezt azóta sem fogadta el az Európai Bizottság. (Ezzel az egyetlen tagállam, amelynek helyreállítási tervét nem hagyta jóvá Brüsszel.) Az idő viszont sürget, hiszen, ha november végéig a testület nem ad zöld jelzést a tervnek, akkor a csaknem 6 milliárd forintos vissza nem térítendő uniós támogatás 70%-a elvész. A Helyreállítási Alap és a jogállamisági eljárások ügyében Varga Judit igazságügyi miniszter mellett Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter is intenzíven dolgozik, ő legutóbb júliusban, az intézmények nyári szünete előtt járt Brüsszelben.

Az EU Monitor úgy tudja, hogy az Európai Bizottság pozitív jelzésként értékeli a korrupcióellenes hatóság felállítását Magyarországon. Brüsszeli sajtóértesülések szerint szeptember 21-én ismerteti a Bizottság a jogállamisági eljárásról kialakított álláspontját. A várakozások szerint a Magyarország ellen folyó jogállamisági eljárás folytatásáról döntenek majd. Ez azt jelenti, hogy a folyamat szankciós szakaszba lép. Ha viszont október-november folyamén a magyar kormány teljesíti a vállalásait- Brüsszel szerint 17 vállalást tett Budapest- akkor pénzügyi szankciók nélkül az év végéig lezárulhat az eljárás.

Az intenzív tárgyalások várhatan a következő hetekben is folytatódnak. Erre utal Varga Judit Facebook-on közzétett posztja is. A jogállamisági ügyekért is felelős biztossal, Vera Jourovával való találkozója után azt írta, hogy a magyar kormány továbbra is nyitott a konstruktív párbeszédre az Európai Bizottsággal. A magyar igazságügyi miniszter hozzátette azt is, hogy a Bizottságnak küldött magyar válasz „átfogó intézkedéscsomag, amit azzal a céllal tettek asztalra, hogy a Bizottság valamennyi aggályát orvosolja”.