Search
Close

Nem tartalmaz azonnali földgázár-plafont az Európai Bizottság új energia javaslata

Strasbourg, 2022. október 19.
Sürgősségi intézkedésekre tett javaslatot az Európai Bizottság elnöke a magas energiaárak kezelésére Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. A javaslatcsomag a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcson kerül a tagállamok vezetői elé.

Az új javaslat dinamikus maximális árat szabna meg az európai földgázkereskedelem referenciájaként szolgáló holland gáztőzsdén folyó kereskedelemre. Az Európai Bizottság a földgáz kereskedelmi árak egy napon belüli ingadozásának kötelező korlátozását is előírná.

Brüsszel egyben arra kérné az energiaszabályozókat, hogy jövő év március 31-ig vezessenek be alternatív referenciaárat az LNG-re, azaz a cseppfolyósított földgázra. Egy külön javaslat pedig közös gázvásárlást kezdeményez a tagállamok gáztározóinak feltöltésére. A közös gázvásárlás a szükséges mennyiség 15%-nak közös beszerzését jelentené, amivel a Bizottság azt kívánja elérni, hogy 2023. novemberére 90%-ban feltöltsék az európai földgáz tározókat. A tagállamokat arra is kérnék, hogy a helyi vállalataikat rávegyék, ne vásároljanak orosz földgázt.

Az Európai Bizottság előterjesztésének lényegi eleme, hogy nem tartalmaz azonnali földgázár-plafont. Az uniós országok ugyanis továbbra is rendkívül megosztottak a kérdésben. 15 tagállam, például Belgium, Olaszország és Lengyelország már hetek óta szorgalmazza a gázárplafon bevezetését, de az annak mikéntjében már nem értenek egyet. Ausztria és Magyarország viszont élesen ellenzi, hiszen mindkét tagállam nagymértékben függ az orosz energiaszállítástól. Oroszország pedig bejelentette, hogy azokba az országokba nem szállít majd földgázt, amelyek bevezetik az ársapkát. Ugyancsak az ellenzők között van Hollandia és Németország. Szerintük visszafelé sülhet el, ha az uniós tagállamoknak a világpiacról kell majd - drágán- beszerezniük a földgázt.

Az EU Monitor információi szerint már két hete, a prágai informális uniós csúcson is heves viták övezték az Európai Bizottság energia javaslatait. A csütörtökön kezdődő uniós csúcson arra is számítani lehet, hogy több tagállam bírálni fogja az Európai Bizottságot az energiaválság kezelése miatt.

Az uniós csúcsot előkészítő Általános Ügyek Tanácsa után Varga Judit igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy Európa energiafüggőségére az egyetlen válasz a beszerzés diverzifikációja lehet. Az Európai Bizottság javaslatcsomagját pedig csak azután szabad elfogadni, hogy az uniós csúcson a tagállamok vezetői megszabják az irányokat, ezután pedig az ellátásbiztonsági kockázatokról tagállami szintre lebontott hatástanulmányokat kell készíteni.