Search
Close

Európai parlamenti delegáció Budapesten: az oktatás, a kultúra, a média és az akadémiai szabadság helyzetét vizsgálják

Brüsszel, 2022. november 3.
Szerdán három napos tényfeltáró látogatásra Budapestre érkezett az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának képviselői. 7-en az EP legfőbb frakcióit képviselik, a kísérő tag pedig a Fidesz EP képviselője, Bocskor Andrea. A látogatás céljáról szakbizottság elnöke, Sabine Verhayen előzetesen úgy nyilatkozott, hogy aggasztó jelenségekről értesültek a magyar közoktatás, művészeti közösségek és civil szervezetek szereplőitől, ezért első kézből és minden felet meghallgatva szeretnének tájékozódni a magyar oktatás, kultúra és média helyzetéről.

Szerda koradélután egy budapesti galériában Bősz Anett főpolgármester-helyettessel találkozott az EP delegáció, majd az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagjaival, ill. a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviselőivel.


Csütörtök reggel a magyarországi sajtószabadság helyzetéről a Direkt 36, a Telex, a Tilos Rádió, a Klubrádió, és az Euronews vezető munkatársaitól tájékozódnak, illetve a témát a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjével tárgyalják át. Kora délután a delegáció a művészeti és tudományos élet egyes szereplőivel, illetve néhány civil szervezet képviselőjével folytat eszmecserét. Ezután egy-egy órás találkozóra ellátogatnak az MTA elnökéhez, Freund Tamáshoz, felkeresik a Nemzeti Médiahatóságot, majd az európai parlamenti képviselők a Közép-Európai Egyetem vezető munkatársaival találkoznak a CEU Nádor utcai székhelyén. 

Este is lesz program: Az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának tagjai találkoznak Navracsics Tiborral. A területfejlesztési és az uniós pénzek felhasználásáért felelős minisztert a Veszprém „Európa Kulturális Fővárosa 2023” projekt képviselőjeként keresik fel.

Péntek reggel Csák Jánossal, a kultúráért és az innovációért felelős miniszterrel egyeztetnek, de találkoznak a felsőoktatást képviselő Magyar Rektori Konferencia több tagjával is.  Délben másfél órás találkozót szervezett az EP delegáció civil szervezetek, köztük menedékkérőkkel foglalkozó civil szervezetek képviselőivel. Ez utóbbiakkal a napirenden a menekült fiatalok és az iskolás korú gyerekek helyzete lesz. A három napos tényfeltáró utat péntek délután sajtótájékoztató zárja le.

A múlt héten Deutsch Tamás a FIDESZ EP képviselőinek delegációvezetője „ordítóan egyoldalúnak” és politikailag aránytalannak nevezte a CULT Bizottság budapesti programját. Példaként hozta fel, hogy a delegáció kizárólag baloldali, ellenzéki médiumok vezetőivel találkozik, és kiegyensúlyozatlanságot mutat a felkeresett civil szervezetek listája is. Sabine Verhayen, az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának elnöke, a delegáció vezetője azzal utasította vissza a vádat, hogy kormányzati szereplőket is felkeresnek a budapesti látogatás során, ezért szerinte a tényfeltáró budapesti út arányos és kiegyensúlyozott.