Search
Close

Működő rezsicsökkentés: az Eurostat szerint az Unióban egyedül Magyarországon nem emelkedett az áram és a földgáz ára

Brüsszel, 2022. november 4.
Az Európai Unió statisztikai hivatala, a luxembourgi székhelyű Eurostat 24 tagállamban vizsgálta, hogy miképp emelkedett meg 2022 első felében a háztartási villany és földgáz ára 2021 azonos időszakához képest. Az Eurostat szerint a meredek emelkedést főleg az ukrajnai orosz katonai agresszió által befolyásolt energia- és ellátási költségek okozták.

2022 első felében az EU-ban a villamosenergia- és gázszámlákban az adók és illetékek súlya jelentősen csökkent, mivel a tagállamok kormányzati támogatásokat vezettek be a magas energiaköltségek mérséklésére. A 2021 első félévéhez képest az adók aránya a villanyszámlában 39%-ról 24%-ra, a gázszámlában pedig 36%-ról 27%-ra csökkent.

Tagállamonkénti lebontásban a földgáz árak Észtországban emelkedtek a legdrámaibban: 154%-kal. Litvániában 110, Bulgáriában 108%-kal nőtt a lakossági földgáz ár. Csak egyetlen tagállamban stagnált, sőt kis mértékben csökkent is a háztartási földgáz ára: Magyarországon. 2022 első hat hónapjában Magyarországon, ahol 0.5%-kal csökkent a gáz ára. Az Eurostat jelentése megjegyezte azt is, hogy Magyarországon a földgáz árak szabályozottak. 

Euróban kifejezve a lakossági gáz ára Magyarországon a legalacsonyabb a vizsgált 24 uniós tagállam közül: 2,9 euró/100 kWh, míg Dániában 16 EUR-t, Svédországban 22,2 EUR-t kell fizetni az ott élőknek a földgázért.
A villamos energia ára is hatalmasat nőtt 2021 azonos időszakához képest: 5 tagállam kivételével. A legnagyobb villanyár emelkedés Csehországban volt, 62%-os, Dániában és Litvániában pedig 57-59%-os. Eközben Hollandiában, Szlovéniában, Lengyelországban, Portugáliában és Magyarországon csökkent a lakossági áram ára. A legnagyobb mértékben Hollandiában, 54%-kal, míg Portugáliában és Magyarországon 1-1%-kal. Az áram ára Hollandia után Magyarországon a legolcsóbb az Unióban: 9.5 euró/100 KWh, míg Németországban és Olaszországban ugyanezért a mennyiségért közel 33 EUR-t kell fizetni, Dániában pedig csaknem 46 EUR-t.