Search
Close

Bundestag: kormánypárti képviselők nyomásgyakorlása a magyar jogállamiság ügyében

Brüsszel, 2022. november 11.
A három német balliberális kormánypárt, a szocialisták, a zöldek és a szabad demokraták parlamenti határozatot kezdeményeztek a Bundestagban, Arra szólítják fel Olaf Scholz kancellárt, hogy „alaposan” vizsgálja meg a magyar kormány által tett korrupcióellenes reformokat és csak akkor támogassa a Magyarországnak járó euró milliárdok felszabadítását, ha Budapest bizonyítani tudja, hogy komolyan gondolja a jogállamisági aggodalmak orvoslását.

Szeptemberben döntött úgy az Európai Bizottság, hogy az uniós költségvetés érdekében, a kondicionalitási rendelet alapján a kohéziós források három területéről 65 %-os, 7.5 milliárd eurós uniós forrást befagyaszt. De ha november 19-ig a magyar kormány teljesíti a korrupcióellenes vállalásokat, akkor az uniós pénzek kifizethetők. Októberben aztán a Tanács -élve a jogszabályokban rendelkezésére álló lehetőséget- egy hónappal meghosszabbította a vállalások teljesítésének határidejét.

A jogállamisági kondicionalitási eljárással párhuzamosan dönthet a Bizottság a koronavírus utáni helyreállítási terv jóváhagyásáról is. A 27 tagállam közül csak Magyarország tervét nem fogadták el, sőt több tagállamban már a pénzek második körös kiutalása is megtörtént. Az Európai Bizottság szóvivője, Veerle Nuyts a napokban pozitívan nyilatkozott a Bloomberg hírügynökségnek a helyreállítási program kapcsán. "Budapest és Brüsszel számos területen előrelépést ért el az elmúlt hónapban a magyar helyreállítási program véglegesítése kapcsán és azon dolgozunk, hogy a lehető leghamarabb lezárjuk az értékelésünket" – fogalmazott a szóvivő hétfőn.

Mindeközben a német Bundestag képviselői- hasonlóan az Európai Parlament baloldali és liberális képviselőinek többségéhez hasonlóan - biztosítékokat várnak mind Magyarországtól mind az Európai Bizottságtól az uniós költségvetésből, közelebbről a kohéziós forrásokból járó 7.5 milliárd euró, illetve a helyreállítási alapból Magyarországot megillető 5.8 milliárd euró kapcsán. A német szociáldemokrata, zöld és szabaddemokrata Bundestag képviselők garanciákat akarnak arra, hogy a magyar korrupcióellenes reformok elegendőek és Magyarország betartja a vállalásait.

A brüsszeli hírportálok szerint november 22-én értékeli az Európai Bizottság a 17 magyar antikorrupciós intézkedést, a pénzek kifizetéséről pedig várhatóan december 6-án az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin dönt, minősített többséggel. Ez azt jelenti, hogy15 tagállam támogatása szükséges, de azoknak az Európai Unió lakosságának 65%-át kell kitenniük. 

Az EU Monitor úgy tudja, hogy az egyik legnagyobb ellenző Hollandia, de kritikus álláspontot foglal el Belgium és Írország is a magyar intézkedések betartásával kapcsolatban. A nagy népességű, és befolyásos Németország szavazata mindenképp döntő lehet a Magyarországnak járó uniós pénzek kifizetésében.