Search
Close

Szijjártó Péter: A gázársapka veszélyes, felesleges és alkalmatlan javaslat

Brüsszel, 2022. november 25.
Már az uniós energiaügyi miniszterek csütörtöki rendkívüli találkozója előtt politikai vita robbant ki a Bizottság gázársapka javaslata körül. Úgy tűnt ugyanis, hogy az import földgáz ár felső szintjének meghatározása visszafelé sülhet el. A földgáz árának maximálást Brüsszel a magas árak megfékezésére akarná bevezetni, ám a kiszivárgott hírek szerint 275 euró per megawattóra áron határozná meg az import gáz árát. A túl magas központi árszabás miatt pedig 15 tagállam tiltakozik.

Brüsszeli uniós források szerint német és holland nyomásra akarná ilyen szinten maximálni a földgáz árát a Bizottság, egyes feltételezések szerint azért, hogy ne is kelljen bevezetni. Belgium, Lengyelország, Olaszország és Görögország emiatt blokkoló szövetség létrehozását is tervezte. 

Magyarország álláspontja változatlan: továbbra is ellenzi a gázársapkát, hiszen Oroszország már előre bejelentette, hogy azon tagállamokba, amelyek ezt bevezetik, nem szállít földgázt. Magyarország érdeke pedig az, hogy mentesüljön a gázársapka alól, mert akkor az ország energiaellátása biztosított.

A rendkívüli energiaügyi miniszteri találkozó után Szijjártó Péter úgy tájékoztatott, hogy földgáz ársapkáról ugyan megkezdték az egyeztetést, de a tárgyalásokat majd december közepén folytatják egy újabb rendkívüli ülésen. "Magyarország álláspontja egyértelmű: hosszú távú megállapodásokat nem érinthet a gázársapka, Magyarországnak mentességet akarunk ebben a tekintetben kiharcolni, és a szolidaritási mechanizmust sem támogatjuk, ha ilyen észszerűtlen, eszetlen, őrült javaslatok vannak benne. „-fogalmazott.
A külgazdasági-és külügyminiszter szerint a szolidaritási csomag egy újabb hatalmi törekvés Brüsszel részéről, amellyel Brüsszel megszüntetné az energiapolitika nemzeti hatáskörbe való tartozását. „Ezeknek a kérdéseknek továbbra is a tagállamok hatáskörében kell maradniuk” – szögezte le Szijjártó Péter.

A javaslatcsomag azon elemét, hogy veszélyhelyzetben egy tagországnak meg kellene osztania földgáz tartalékát egy szomszédos, nehéz helyzetben lévő országgal, „őrültségnek” nevezte, ráadásul szerinte egy ilyen mechanizmus komoly spekulációra adna lehetőséget. „Ez gyakorlatilag oda fog vezetni, hogy Európában összességében a földgáztárolási szint le fog menni, mindenki spekulálni fog, és ez hatalmas ellátásbiztonsági veszélyt jelent” -mondta, hozzátéve, hogy ha ezek a javaslatok bent maradnak a szövegben, a magyar kormány nemmel fog szavazni.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter bejelentette azt is, hogy az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország mentességet kapjon a tervezett európai uniós olajársapka alól, ami az ellátásbiztonság garantálása miatt fontos.  Jelenlegi formájában a javaslat nem vonatkozna sem a csővezetékes, sem pedig a tengeri szállításra. Ez utóbbi azért fontos, mert az ukrajnai tranzitszállítás esetleges zavara miatt adott esetben szükségessé válhat a tengeri szállítás a csővezetéken érkező nyersolaj kiváltására..