Search
Close

Navracsics Tibor: decemberben elfogadhatják a magyar helyreállítási tervet

Brüsszel, 2022. november 30.
A Reuters hírügynökségnek adott interjújában Navracsics Tibor területfejlesztését és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter úgy fogalmazott: arra számít, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin december 12-én jóváhagyja a koronavírus utáni talpraállást célzó helyreállítási tervet. Ugyanakkor szerint az Európai Bizottság a holnapi értékelésén a Magyarországnak járó kohéziós pénzek 65 %-ának, 7,5 milliárd eurónak a további zárolását fogja javasolni. Navracsics Tibor hozzátette azt is, bízik abban, hogy 2023-ban Magyarország végül megkap minden befagyasztott uniós pénzt. „Magyarország teljesíti az elvállalt kötelezettségeit, ezért arra számít, hogy jövőre az összes felfüggesztett uniós forrást megkapja.” – hangsúlyozta a Reutersnek.

Az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer a magyar vállalások november 30-i értékelése előtt, a szokásos déli sajtótájékoztatón azt mondta újságírói kérdésre, hogy a magyar terv elfogadásának bejelentésére Ursula von der Leyen nem utazik Budapestre. A bizottság elnöke egyébként eddig a többi 26 tagállamban személyesen jelentette be a helyreállítási tervek elfogadását.

Az EU Monitor úgy tudja, hogy a Magyarországnak az uniós költségvetésből, a kohéziós forrásokból járó 7.5 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás ügyében új feltételeket támaszt az Európai Bizottság. Ezek az ún. „szupermérföldkövek” a helyreállítás pénzek részleteinek folyósításában is szerepet játszhatnak.

A magyar kormány az Európai Bizottsággal kötött megállapodás keretében 17 vállalást tett, amelyet határidőre, november 19-ig teljesített. A 17 vállalásból rész elemeket emelnek ki, így lesz az eredeti mellett 27 „szuperfeltétel”. Ebből 21 „mérföldkő” a kondcionalitási feltételeségi eljárás elemeihez kapcsolódik, négy az igazságszolgáltatás függetlenségéhez, a fennmaradó két szuperfeltétel pedig további belső ellenőrzésre vonatkozó lépéseket írna elő az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban az Orbán kormánynak.

A kiszivárgott hírek szerint a négy, igazságügyi reformot érintő szuperfeltételek között van például az Országos Bírói Tanács hatáskörnek kiterjesztése a bírói kinevezésekre, vagy a bíróságok munkájának jobb átláthatósága. A 27 „szupermérföldkő” teljesítését 2023 március 31-ig kell elvégeznie a magyar kormánynak. A Bizottságtól származó források szerint ugyanis, a testület a „minden vagy semmi” elve alapján fogja értékelni a 27 korrekciós intézkedést: ha egy nem teljesül, az egész csomagot elégtelennek fogja tartani a Bizottság, így a kifizetéseket visszatartja.