Search
Close

Újraértékeli az Európai Bizottság a 17 magyar vállalást: francia és német álláspont szerint aránytalan a testület múlt heti állásfoglalása

Brüsszel, 2022. december 7.
Az uniós pénzügyminiszterek keddi, brüsszeli ülésén a tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervről szóló bizottsági álláspontot. Az Ecofin szerint a magyar a legjobb öt tagállami terv között van, így kiváló minősítést kapott. Az helyreállítási terv elfogadásáról a pénzügyminiszterek elnapolták a szavazást, csakúgy, mint a jogállamisági kondicionalitási eljárásról és a Magyarországnak a felzárkóztatási forrásokból járó 7.5 milliárd eurós támogatás befagyasztásának feloldásáról.

A múlt héten az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az értékelését az uniós pénzek átlátható felhasználásáról szóló 17 magyar intézkedésről. A testület szerint a vállalások nem teljesültek maradéktalanul, ezért továbbra is az átszámítva 3000 milliárd eurós forrás zárolását ajánlotta a Tanácsnak.

Az uniós pénzügyminiszterek az erről szóló döntést is elhalasztották. Több tagállam, köztük Németország, Franciaország és Olaszország is azon az álláspontot volt, hogy mivel az EU először alkalmazza a jogállamisági eljárást, annak igazságosnak, objektívnak és arányosnak kell lennie.

Az EU Monitor úgy tudja, hogy a vezető tagállamok közül Németország és Olaszország is jelezte, hogy a Bizottságnak figyelembe kell vennie azokat az lépéseket és intézkedéseket is, amelyeket a magyar kormány a vállalások november 19-i határideje után tett meg. Ezért arra szólították fel a Bizottságot, hogy frissítse múlt szerdai értékelését, amelyről várhatóan december 12-én, rendkívüli Ecofin ülésen szavaznak majd a tagállamok. Igaz, van olyan brüsszeli álláspont is, hogy a kérdés felkerülhet a jövő hét második felében tartandó uniós csúcs napirendjére.

Varga Mihály szerint Németország és Franciaország úgy véli, hogy a bizottsági értékelés aránytalanra sikeredett. „Németország és Franciaország álláspontja mindig egy kicsit irányadó minden tagállam számára, hiszen a két legnagyobb országról van szó, amelyek önmagukban is meg tudnak határozni, el tudnak dönteni kérdéseket. Ebből a szempontból nagyon fontos volt, hogy mind a francia, mind a német fél úgy érzi, hogy aránytalanság alakult ki az értékelésben és szükség lenne, hogy a Bizottság ezt a munkát újra elvégezze. Nagyon bízom abban, hogy ez december 12-ig meg fog történni.” - fogalmazott a tanácskozás után a magyar pénzügyminiszter.

A keddi ülésen a pénzügyminiszterek tárgyaltak arról is, hogy Ukrajnát milyen módon kell segíteni. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy közös hitelfelvételhez Magyarország nem járul hozzá, ezért más megoldást javasoltak az Ecofin-nek, amely elnapolta a döntést Ukrajna ügyében is. Varga Mihály egyébként hangsúlyozta, hogy Magyarország kétoldalú megállapodások révén finanszírozná Ukrajnát, erre a magyar költségvetés már el is különített forrást. A tárcavezető bízik abban, hogy a magyar megoldási javaslatot a Bizottság elemzeni és értékelni fogja. „Mi nem akadályozunk meg semmiféle közös hitelfelvételt. Ha a Bizottság javaslatára az Ecofin úgy fog dönteni vagy akár az állam-és kormányfők a jövő heti uniós csúcson, hogy egy ilyen típusú megoldást keres Ukrajna számára, akkor ezt Magyarország nem ellenzi. Ettől függetlenül mi ahhoz ragaszkodnánk ahhoz, hogy ez nem közös hitelfelvétellel történjen, hanem más megoldással. „- jelentette ki Varga Mihály az ülés után magyar újságíróknak.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy a magyar kormánynak „nem szokása, hogy összekapcsoljon egymással össze nem illő kérdéseket.” Ezzel a cseh elnökség által összeállított napirendre utalt. Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter ugyanis az Ecofin ülése után úgy nyilatkozott, hogy továbbra is egy csomagban kezelik a magyar helyreállítási terv, az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós pénzügyi támogatás és a globális minimumadó ügyét. „Ha egy kérdésben nincs megállapodás, a többiben sincs” – fogalmazott a cseh pénzügyminiszter.