Search
Close

Vesztegetési botrány az Európai Parlamentben: Néhány képviselő érintett vagy rendszerszintű a korrupció?

Brüsszel, 2022. december 14.
Az Európai Parlament kedden 625 igen és 1 nem szavazattal megfosztotta alelnöki tisztségétől Eva Kaili-t, szocialista EP képviselőt. A 44 éves, tévésztárból lett politikust frakciója a szociáldemokrata képviselőcsoport kizárta soraiból és ugyanígy tett a görög szocialista Pasok párt is. Kaili péntek óta vizsgálati fogságban van, szerdán áll egy brüsszeli bíróság elé. Vallomását az egész európai média nagy várakozással figyeli. Rajta kívül hárman vannak előzetes letartóztatásban, egyikük Antonio Panzeri, volt szocialista olasz képviselő, aki 2004 és 2009 között volt az Európai Parlament tagja és az emberi jogi albizottság elnöke. A letartóztatottakat korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétellel vádolják.

A néppárti Petri Savamaa, finn EP-képviselő szerint a múlt héten kirobbant EP-beli vesztegetési botrány csak a jéghegy csúcsa. „Sajnos biztos vagyok benne, hogy ennek még nincs vége. Lesznek még esetek" – mondta. 


A korrupciós botrányban megtépázott szocialista képviselőcsoport vezetője, Iratxe García Pérez bejelentette, hogy minden olyan szocialista képviselőnek, aki ellen vizsgálat folyik, vagy akinek az asszisztense ellen folyik vizsgálat, le kell mondania „minden felelősségteljes pozíciójukról, amelyet a Parlamentben és az S&D képviselőcsoportban töltenek be, amíg az eljárás folyamatban van." A belga szocialista Marie Arena például azért kényszerült lemondani az emberi jogi albizottság elnöki tisztségéből, mert egyik asszisztense a korrupciós botrányban érintett Fight Impunity nevű civil szervezetnek dolgozott.


A minden politikai tisztségétől megfosztott Eva Kaili tagadja a vádakat. Német és brit lapok ugyanakkor arról írnak, hogy luxus életet élt: gyakran utazott a tengeren túlra, hat lakása és három autója van, bankszámláján fél millió eurót találtak, apját pedig 650 ezer eurót tartalmazó bőrönddel tartóztatták le a rendőrök egy brüsszeli szálloda előtt.
A pénteken kipattant, az Európai Parlamentet érintő vesztegetési ügyben a belga rendőrök eddig 19 helyen razziáztak, ebből több európai parlamenti irodában. Másfél millió eurót foglaltak le, a többségét Eva Kaili és Antonio Panzeri lakásaiban.


Az egész európai unió hitelességét megrázó botrány egyébként napokkal azelőtt pattant ki, hogy az Európai Parlament napirendre vette volna a Katar számára adandó vízummentesség ügyét. Ez most a megvesztegetési botrány miatt lekerült a napirendről.


A skandallum az európai intézmények napirendjét és sajtótájékoztatóit is tematizálta. Hétfőn például újságírók bekiabálásokkal fejezték ki felháborodásukat amiatt, hogy Ursula von der Leyen nem válaszolt a Margaritis Schinas, bizottsági alelnök Katarral való kapcsolatát firtató kérdésekre. Az európai életmód nevű portfólióval rendelkező görög uniós biztos több twitter üzeneteben dicsérte Katar munkaügyi reformjait, illetve a Katarral és Kuvaittal való vízumkötelezettség feloldását javasolta. Kedden újságírók magát Margaritis Schinas-t, faggatták arról egy sajtótájékoztatón, hogy milyen ajándékokat fogadott el legutóbbi katari útján, amikor részt vett a focivébé megnyitóján. A görög uniós biztos pedig számot adott olyan tételektől, mint focilabda, csokoládé, és a futball vébével kapcsolatos apróbb emléktárgyak. 


A brüsszeli uniós hírportáloknak nyilatkozó uniós tisztviselők szerint ugyanakkor a kirobbant vesztegetési botrány egy sokkal mélyebb és szélesebb körű korrupciós problémára utal, amely az összes uniós intézményben jelen lehet. Az EP képviselők, uniós alkalmazottak pénzügyi tevékenységének felügyelete ugyanis meglehetősen laza. Különböző országok, lobbisták, szervezetk, NGO-i például anélkül léphetnek kapcsolatba brüsszeli politikusokkal, alkalmazottakkal, hogy a találkozókról valaha is jegyzőkönyvek születnének. Ez pedig a korrupció melegágyát jelenti.