Search
Close

Navracsics Tibor: Minden akadály elhárult az EU-s támogatások Magyarországra érkezése elől

Brüsszel, 2022. december 23.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a közösségi oldalán jelentette be, hogy a hét elején a magyar kormány nevében aláírta a nemzeti helyreállítási tervről szóló megállapodást. Csütörtökön pedig az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar operatív programokat és a partnerségi megállapodás szövegét.

Ez azt jelenti, hogy a 2021-2027 közötti uniós költségvetés keretében Magyarország összesen csaknem 22 milliárd euró -kb. 9000 milliárd forint támogatást kap olyan közös uniós prioritások végrehajtására, mint a területfejlesztés, az éghajlatvédelem-és a digitális átállás. Az uniós forrás támogatja az innovatív és inkluzív szociális piacgazdaságot is – áll az Európai Bizottság közleményében. 


Navracsics Tibor, aki veterán uniós diplomataként – a brüsszeli intézmények működését jól ismerő korábbi uniós biztosként hónapok óta a megállapodás tető alá hozásán dolgozott- nagy sikernek nevezte, hogy a magyar kormány a tervek szerint december végére elérte a célját.  „Elértük a célunkat, az év végéig minden olyan megállapodást aláírtunk az Európai Bizottsággal, amely lehetővé teszi az Európai Uniós forrásokhoz való hozzáférést. Mindez lehetővé teszi, hogy körülbelül 130 milliárd forintnyi előleg megérkezzen, meg tudjuk kezdeni a pályázatok kiírását, és el tudjuk indítani azokat a fejlesztéseket, amelyeket az európai uniós forrásokkal támogatni tudunk.”- mondta a miniszter.
A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) keretében 2300 milliárd forintos támogatás nyílik meg Magyarország számára. Az összeg 48%-át a vállalások szerint klíma-és energetikai programokra fordítja, 30%-át pedig olyan digitális célok elérésére: pl. a digitális infrastruktúra fejlesztésére vagy a vállalatok digitális átmenetének támogatására. 

Az operatív programokra a magyar társfinanszírozással együtt 14 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a 2021-2027 közti uniós költségvetési ciklusban. Ebből több mint 4000 milliárd forintot már előzetesen jóváhagyott az Európai Bizottság az agrár- és vidékfejlesztési programokra. 

Az Európai Bizottság közleménye szerint a kohéziós programok végrehajtásához a tagállamoknak az Európai Unió Alapjogi Chartájával összhangban megfogalmazott feltételeknek kell megfelelniük. A testület úgy véli, hogy Magyarország elkötelezett au igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályok orvosolása mellett. Ezt erősíti, hogy a magyar helyreállítási terv az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését célzó reformokat tartalmaz. A bizottsági közlemény egyben úgy fogalmaz, hogy a feltételek akkor teljesítettek, ha Magyarország teljesíti az igazságszolgáltatással kapcsolatban, az ország helyreállítási tervében vállalt kötelezettségeit.


Az Európai Bizottság közleménye úgy fogalmaz, hogy a magyar gyermekvédelmi törvény rendelkezései, valamint a tudományos élet szabadságát és a menedékjogot érintő súlyos kockázatok közvetlen hatást gyakorolnak a Chartának való megfelelésre három kohéziós program és a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap egyes célkitűzéseinek végrehajtásakor. Ezért Magyarország e programok vonatkozó részei kapcsán jelenleg nem teljesíti az Európai Unió Alapjogi Chartájának feltételeit. A Bizottság azonban nyitott a további párbeszédre és a szoros együttműködésre Magyarországgal a feltételek teljesítése érdekében.