Search
Close

Charles Michel: az Európai Parlament korrupciós botránya drámai és káros az Unió hitelességére

Brüsszel, 2022. december 28.
Karácsonykor adott exkluzív interjút a brüsszeli Politico c. internetes újságnak Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A politikus aggasztónak nevezte az Európai Parlament jelenlegi és volt tagjai ellen, a belga ügyészség által emelt vádakat: a bűnszervezetben való részvételt, a pénzmosás és korrupció vádját.

A politikus szerint az Európai Parlamentet megrázó, „Katargate” névre keresztelt botrány az egész európai intézményrendszer hitelességére „drámai és káros hatással van”, hiszen az átlag uniós polgár valószínűleg nem tudja különböztetni a három döntéshozó fórumot: az Európai Parlamentet, az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot. Charles Michel elmondta azt is, hogy a korrupciós botrány megnehezíti Brüsszel munkáját abban, hogy a több, egymással párhuzamos válsággal foglalkozzon, mint például az európai emberek életét megnehezítő gazdasági és energiaválsággal.

Az Európai Tanács elnöke a korrupciós botrányra válaszul egy átfogó uniós korrupcióellenes intézkedéscsomagot sürgetett. „Először le kell vonnunk a mostani eset tanulságait, és olyan intézkedéscsomagot kell kidolgoznunk, amellyel a jövőben megelőzhetjük a korrupciót" – fogalmazott Charles Michel, volt belga miniszterelnök, aki jelenleg már második ciklusát tölti a 27 tagállam vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökeként.

Az Európai Parlament azóta felmentett szocialista elelnökét, Eva Kaili-t, élettársát, Francesco Giorgi-t, egy belga szocialista képviselő asszisztensét, valamint Pier Antonio Panzeri-t, a Fight Impunity nevű civil szervezet elnökét őrizetbe vették. A vádlottak között van még Nicolo Figa-Talamanca, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatója is. A négy, Európai Parlamenthez kötődő politikus elleni vád egyaránt a bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.


A 44 éves görög Eva Kaili, aki jelenleg független EP képviselő egyedül, börtönben töltötte a karácsonyt, hiába hivatkozott ügyvédje 22 hónapos kislánya érdekeire. A nyomozás karácsony után tovább folytatódik. Az Európai Parlamentet megrázó korrupciós botrányban egyes hírek szerint akár 60-an is érintettek lehetnek. Paolo Gentiloni, az Európai Unió gazdasági biztosa pedig egészen odáig ment, hogy egy nyilatkozatában a „Last Narc” nevű, Netflix sorozatban bemutatott kolumbiai drogkartell működéséhez, politikába való beépüléséhez hasonlította az Európai Parlament korrupciós botrányát.