Search
Close

Svéd soros elnökség: „Alázatosak leszünk a tagállamok sokféleségével szemben”

Brüsszel, 2022. december 30.
Január elsejétől - 1995-ös csatlakozása óta immáron harmadszor - Svédország veszi át az unió soros elnökségét. A szeptemberi választásokon győztes kormánykoalíció miniszterelnöke, Ulf Kristersson a prioritások között Ukrajna támogatását, az Európai Unió versenyképességének elősegítését, a zöld átmenetet, valamint a jogállamiság érvényre juttatását emelte ki. Ez utóbbi kérdésben az új svéd kormányfő kijelentette, hogy a féléves soros elnökség határozottan ki fog állni amellett, hogy az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez kössék.

Ulf Kristersson szerint a június végéig tartó svéd elnökséget alapvetően meghatározza az Ukrajnában dúló háború. Mint mondta, az orosz agressziót elszenvedett Ukrajnát Európának továbbra is támogatnia kell. Az oroszellenes szankciók és az Európa energiaellátását érintő kérdésekben a svéd elnökség egységes álláspont tető alá hozásán fog dolgozni, ugyanakkor közvetítő szerep is be kívánnak tölteni az eltérő háttérrel rendelkező tagállamok között. „Megvédjük a közös európai érdekeket, és alázatosak leszünk a tagállamok sokféleségével szemben…Ez néha korlátozást igényel – közvetítést és mérsékeltséget a prédikálás helyett.”- fogalmazott Ulf Kristersson decemberben a stockholmi Riksdagban elmondott beszédében.

A zöld átállás kapcsán a svéd soros elnökség célja, hogy lezárja a tárgyalásokat a Fit for 55 nevű uniós klímavédelmi csomagról, amely 2030-ig 55 százalékkal kívánja csökkenteni a károsanyag kibocsátást.

Svédország EU nagykövete, Lars Danielson pedig azt emelte ki az European Policy Centre nevű brüsszeli intézetben, a svéd elnökség prioritásairól szóló beszédében, hogy az Európai Uniónak továbbra is segítenie kell az ukrán menekülteket, finanszíroznia kell Ukrajna újjáépítését, és támogatnia kell Ukrajna uniós csatlakozási folyamatát. A svéd elnökség feladata lesz az égbeszökő energiaárak, a gazdasági recesszió és a növekvő infláció kezelése is. Nemzetközileg pedig az Egyesült Államokkal is fel kell vennie a kesztyűt. Washington ugyanis előállt a Biden adminisztráció által kidolgozott inflációcsökkentési törvénnyel (Inflation Reduction Act), ami vezető uniós politikusok szerint protekcionistának tekinthető.

Ugyanakkor brüsszeli diplomaták aggódnak amiatt, hogy az új jobbközép miniszterelnök, Ulf Kristersson kormánykoalíciója a szélsőjobboldali, euroszkeptikus Svéd Demokratáktól (SD) függ. A bevándorlás ellenes párt jelenléte miatt felvetődhet a kérdés, hogy Stockholm képes lesz-e megfelelő mértékben haladni az EU előtt álló kulcsfontosságú ügyekben a következő hat hónapban.