Search
Close

Újabb szocialista EP képviselők mentelmi jogát függeszthetik fel Brüsszelben

Brüsszel, 2023. január 4.
A belga rendőrség két újabb szocialista EP képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a Katargate néven elhíresült brüsszeli korrupciós botrányban, amelynek szálai Katarhoz és Marokkóhoz vezethetnek el.

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola ígérete szerint sürgősségi eljárást indít az ügyben. Bár nyilatkozatában nem nevezte meg az érintett képviselőket, hírügynökségek úgy tudják, hogy a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino érintettsége merült fel az egyre terebélyesedő vesztegetési botrányban. Mindketten az S&D képviselőcsoport tagjai. 


Az olasz felmenőkkel rendelkező, belga állampolgárságú, 60 éves Marc Tarabella az Európai Parlament Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének alelnöke, és annak az EP sportcsoport társelnöke is, amely fontos szerepet töltött be a tavalyi katari futball vébé megrendezésében. Az olasz, szintén 60 éves Andrea Cozzolino pedig a Magreb-országokkal és az Arab Magreb Unióval fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja, és részt vesz az EU-Marokkó, az EU-Tunézia és az EU-Algéria parlamenti vegyes bizottságok munkájában is.


Roberta Metsola EP elnök Twitteren közzétett posztjában az egész brüsszeli intézményrendszert megrázó botrány kapcsán úgy fogalmazott, hogy a megvesztegetésben résztvevők közül „senki sem marad büntetlenül, egyikük sem.” Előzőleg, a korrupciós botrány által beárnyékolt decemberi évzáró uniós csúcson az ígérte, hogy januárra elkészül az Európai Parlament átláthatósági szabályainak reformjára vonatkozó javaslata, amelyben szerepel a jelenlegi szabályok felülvizsgálata és a belső ellenőrzési rendszer javítása.


Az Európai Parlament elnöke várhatóan január 16-án, a strasbourgi plenáris ülésen jelenti be az újabb két szocialista képviselő mentelmi jogával kapcsolatos eljárás megkezdését. A Marc Tarabella és Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló kérelme ezután az EP jogi bizottsága elé kerül. A JURI szakbizottság a kérelmet megvitatja, majd ajánlást fogad el annak jóváhagyására vagy elutasítására. Az ajánlásról aztán a következő EP plenáris ülés szavaz. Ha az képviselők egyszerű többséggel jóváhagyják a mentelmi jog felfüggesztését, akkor az Európai Parlament elnöke értesíti az érintett képviselőket és az illetékes nemzeti hatóságokat. Roberta Metsola egyébként arra kérte az EP jogi szolgálatát és szakbizottságait, hogy kiemelten kezeljék az eljárást, hogy az február közepéig, azaz a következő plenáris ülés végéig lezárulhasson.


A világsajtóban is vezető helyen szereplő brüsszeli korrupciós botrány december 9-én robbant ki, amikor az EP négy munkatársát - köztük az egyik alelnököt, a görög szocialista Eva Kaili-t a belga hatóságok korrupció, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás vádjával letartóztatták. Uniós források szerint Katar és Marokkó érdekében próbálták befolyásolni az Európai Parlament döntéshozatalát.


Eva Kaili élettársa, az olasz Francesco Giorgi – a belga szocialista képviselő, Maria Arena asszisztense – a vallomásában elismerte, hogy részt vett annak a csoportnak a működésében, amely pénzért cserébe Katar és Marokkó érdekeit szolgálta az Európai Parlamentben. Francesco Giorgi azzal vádolta a korábbi olasz szocialista EP képviselőt, Pier Antonio Panzeri-t, hogy ő volt a korrupt lobbiszervezetnek vezetője, de bizonyítékokat nem tudott bemutatni.


A 44 éves, egykori görög tévésztár Eva Kaili-t már megfosztották mentelmi jogától, mivel tettenérésnek számított, hogy brüsszeli lakásában 150 ezer euró készpénzt találtak. Ügyvédje azonban tagadja, hogy védence kenőpénzt fogadott volna el. Eva Kaili 22 hónapos gyerekétől távol, belga vizsgálati fogságban töltötte a karácsonyt és legalább január közepéig előzetes letartóztatásban marad. Hírügynökségek máris találgatják, hogy feltételes szabadlábra helyezése érdekében vádalkut köt-e a rendőrséggel, további tettestársak neveit kiszolgáltatva.