Search
Close

Navracsics Tibor: „Remélem, hogy Brüsszel nem a diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal való vitájának költségeit”

Brüsszel, 2023. január 11.
Az Európai Bizottság eddig nem kifogásolta, hogy aktív politikusok ülnek Magyarországon az alapítványi finanszírozású egyetemek kuratóriumaiban. Ezt mondta Navarcsics Tibor, az uniós pénzek felhasználásáért felelős miniszter miután a Népszava megszellőztette, hogy az Európai Bizottság kizárná azokat a magyar egyetemeket az Erasmus+ programból, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

A Bizottság illetékesei december végén levelet küldtek az érintett 21 magyar egyetemnek és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságoknak arról, hogy a testület befagyasztja a 2024-es évre szóló Erasmus pályázatok támogatását. Navracsics Tibor hétfői nyilatkozatában úgy fogalmazott: reméli, hogy félreértés történt és Brüsszel nem a diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal való vitájának költségét.

Az érintett egyetemek között számos régi, nagyhírű intézmény van, mint például a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Hétfőn az Európai Bizottság szokásos hétfői sajtótájékoztatóján a költségvetési ügyekért felelős, magyar szóvivő, Ujvári Balázs úgy fogalmazott, hogy ezt a döntést már december 15-én meghozta az Európai Tanács, akkor amikor a Magyarországnak járó felzárkóztatási források 55%-át, 6.3 milliárd eurót befagyasztották a jogállamisági-kondicionalitási feltételek teljesüléséig. A bizottsági álláspont az, hogy e feltételek között van az is, hogy az Európai Bizottság nem köt új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, ill. a közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásába került jogi személlyel. Így pl. az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ csereprogramban és a Horizont Európa nevű innovációs és keretprogramban nem vehetnek részt a magyarországi alapítványi egyetemek.

Ujvári Balázs hozzátette azt is, hogy az intézkedés nem érinti a december 15. előtti kötelezettségvállalásokhoz kapcsolódó kifizetéseket és a folyamatban lévő kifizetéseket. A finanszírozás felfüggesztése addig tart, amíg a magyar kormány nem orvosolja a jogállamisági-feltételességi eljárás során felmerült aggályokat.

Az EU Monitor bizottsági forrásokból úgy értesült, hogy az Erasmus + és a Horizont Európa nevű programok befagyasztását a Bizottság egy 2022 november 1-jén elfogadott magyar törvénnyel indokolja. A jogszabály kimondja, hogy az aktív politikusok nem vállalhatnak máshol fizetéssel járó munkát. A törvény azonban kivételt tett az egyetemek alapítványaiban, az alapítványi kuratóriumokban dolgozó politikusok esetében. A testület ez ellen emelt kifogást, amikor jelezte az unió által támogatott Erasmus + program befagyasztását. A támogatás megvonása a 2024-es pályázatokat érintené.

Az Erasmus+ és más pályázatok kiírása márciusban történik, addig azonban van lehetőség a konfliktus orvoslására. Ahogy forrásaink fogalmaztak: „Van lehetőség a probléma megoldására, és el lehet kerülni a döntés tényleges aktiválását, azaz a 2024-es Erasmus + támogatások megvonását”.

Bizottsági forrásaink szerint az alapítványi finanszírozású egyetemekben részt vevő aktív politikusok kérdése is szerepel azon a listán, amelyen több, az uniós pénzek kifizetését lehetővé tevő feltétel is van. Ám ez a kérdés a többi teljesítendő feltétel közül kiemelhető, és a többitől függetlenül megszüntethető. Ehhez azonban újabb egyeztetések szükségesek a Bizottság és a kormány között.