Search
Close

Újabb jogállamisági vita az Európai Parlamentben, ezúttal Spanyolországról

Strasbourg, 2023. január 20.
A szocialista vezetésű Spanyolországban komoly jogállamisági és alkotmányossági problémák merülnek fel, az Európai Parlament mégsem indít eljárást a madridi kormánnyal szemben- jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Strasbourgban.

Az Európai Parlament plenáris ülése -a már megszokottakkal eltérően most nem Magyarországot vagy Lengyelországot állították pellengérre, hanem Spanyolországot. A jogállamiság spanyolországi helyzetével foglalkozó vitája után Hidvéghi Balázs sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Európai Parlament abban nem lát kivetnivalót, ha Spanyolországban politikust neveznek ki az alkotmánybíróság tagjává. Ezzel a volt spanyol igazságügyi miniszter új pozíciójára utalt, akit Pedro Sanchez szocialista kormánya alkotmánybíróvá nevezett ki. Ráadásul nemhogy nem követel eljárást Spanyolország ellen az EP, de egészen a 2023 első plenáris ülésééig vitatkozni sem lehetett a jogállamiság spanyolországi helyzetéről, mert azt a spanyol baloldali EP-képviselők megakadályozták- fogalmazott a Fidesz EP-képviselője, hozzátéve, hogy Spanyolország esetében az Európai Bizottság sem kívánja visszatartani az uniós források kifizetését, ahogy ezt Magyarország vagy Lengyelország esetében teszi.

„Politikailag motivált, kettős mércén alapuló boszorkányüldözés zajlik, ami rombolja az európai együttműködést. Véget kell vetni a kettős mércének, véget kell vetni a jogállamiság fogalmával való cinikus visszaélésnek" – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs. „Mindenkire ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk akkor is, ha baloldali, szocialista kormányról van is szó.” emelte ki.

A vitán részt vett Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője, a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság tagja, volt madridi nagykövet. Győri Enikő úgy látja, hogy Spanyolországban az igazságszolgáltatás függetlensége már régen nem biztosított, egyben rendkívül veszélyesnek nevezte, hogy a szocialista spanyol kormány törvénymódosításainak révén rövidebb büntetési tétellel sújthatják az erőszakos bűnözőket, köztük a nők zaklatót, erőszaktevőit. "Azt szeretnénk, hogy az Európai Bizottság egyenlő mércével mérjen, és azt, hogy az uniós forrásokat Spanyolország megkapja, noha kevéssé tudható, hogy a Sanchez kormány mire használja azokat" – mondta Győri Enikő.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek EP frakciójának (ECR) spanyol képviselője, Jorge Buxadé Villalba szerint pártja, a VOX nem akarja, hogy a spanyol népet szankcionálják az ország szocialista kormánya miatt. Úgy látja, hogy Spanyolországban nem működik független igazságügyi tanács. Példaként hozta fel, hogy a korábbi szocialista igazságügyi minisztert neveztek ki alkotmánybírónak, és általában kifogások sem vethetők fel a bírák semlegességével kapcsolatban. Mint mondta, Pedro Sánchez miniszterelnök a büntetlenség országává tette Spanyolországot, ahol „az áldozatot megalázzák, az elkövető pedig felmentést kap.” Jorge Buxadé Villalba szerint amíg Magyarországot és Lengyelországot jogállamisági eljárásokkal büntetik, addig Spanyolországgal szemben nem tesznek hasonló lépéseket. A kettős mércét azok a brüsszeli politikusok alkalmazzák, akik úgy döntöttek, hogy vannak jó és rossz európaiak – szögezte le a spanyol EP-képviselő.