Search
Close

Navracsics Tibor: „Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ program folytatását”

Brüsszel, 2023. január 26.
A Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel oktatásért felelős uniós biztossal való egy órás találkozója után nyilatkozott magyar újságíróknak Navracsics Tibor. Mint mondta: két jogszabály módosításával elhárulhat az akadály az Erasmus+ és a Horizont Európa programok uniós finanszírozása elől.

„A mai tárgyaláson az első dolog, amiben megállapodtunk, hogy nem fenyegeti veszély az Erasmus+ program további folytatását illetően, tehát az a 180 ezer magyar diák, aki ma az alapítványi fenntartású egyetemekre jár, már nem kell, hogy attól tartson, hogy az Erasmus programból bármilyen formában is kiesik. Vonatkozik ez az oktatókra és a kutatókra is természetesen, hiszen mind a finanszírozási rész megoldódott az Erasmus+ -nál, mind az együttműködés ugyanolyan zökkenőmentes a továbbiakban is. ”- fogalmazott a miniszter.

Navracsics Tibor a tárgyalások hangulatát kompromisszumkeresőnek írta le, és hozzátette, hogy már a találkozó első öt percében rögzítették, hogy a magyar diákok továbbra is részt vehetnek az európai uniós programokban. Egyben kérte, hogy az Európai Bizottság egyértelmű kommunikációval segítse az esetleges félreértések eloszlatását.

Kiemelte azt is, hogy Magyarország kész megszüntetni azokat az összeférhetetlenségi aggályokat, amelyek miatt az Európai Unió függesztette az Erasmus+ és a Horizont Európa 2024-es finanszírozását. A cél érdekében az Országgyűlés már márciusban elfogadhatja az uniós kifogásokat orvosló két jogszabály módosítását.

A bizottsági aggodalmak egyik forrása az, hogy politikusok ülnek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok által finanszírozott egyetemek kuratóriumaiban. „Ennek az előírásnak a megváltoztatása nem akadály” – szögezte le Navracsics Tibor, hozzátéve, hogy azt további tárgyalásokon kell egyértelműsíteni, hogy a minisztereken túl a politikai tisztségek mely szintjére vonatkozzon az összeférhetetlenség. Hasonlóképpen megoldhatónak nevezte azt is, hogy a magyar hatóságok megszüntessék a korlátlan ideig tartó kuratóriumi tagságot, vagyis a kinevezettek nem tölthetnek be életük végéig kuratóriumi tisztségeket.

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter szerint Hahn és Gabriel biztossal megállapodtak abban is: nincs akadálya annak, hogy az érintett 21 magyar egyetem idén részt vehessen az európai uniós programokban. Navracsics Tibor megjegyezte azt is, hogy a vita végleges, technikai rendezése érdekében, ha kell, akkor hetente jön Brüsszelbe egyeztetni.

A Pannon Egyetem kuratóriumának elnökeként egyébként Navracsics Tibor személyesen is érintett, de mint a magyar újságírók előtt közölte: nem ragaszkodik ehhez a tisztséghez és szerinte a többi érintett politikus is hasonlóan gondolkozik majd, ha ez a lépés vezet az Erasmus+-t és a Horizont pályázatot érintő tiltás feloldásához.

Az Európai Bizottság kimutatása szerint egyébként 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás, a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott.