Search
Close

Egyeztetések a tizedik szankciós csomagról

Brüsszel, 2023. február 16.
Szerdán ültek tárgyalóasztalhoz az európai uniós tagállamok állandó képviselői, hogy megvitassák az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag tartalmát. A Bizottság már a hét elején jelezte, hogy elkészített egy szankciós tervezetet, ez került napirendre a COREPER II ülésen.

Kijelenthető a tizedik szankciós csomagról, hogy jelentős részben az orosz hadiipar képességeit célozza. Az orosz hadigépezet működésének korlátozását célzó szankciók részét képzik az olyan új technológiai szankciók, amelyek meglévő orosz fegyverek vagy fegyverrendszerek elektronikus áramköreit, alkatrészeit, illetve azok anyagi összetevőit érintik (47 db tétel). Ez a szankció érzékeny kérdést jelent, ugyanis a kettős felhasználású áruk exportját érinti. Névlegesen nem feltétlenül olyan árukat, anyagokat érintene a legújabb korlátozás, amelyek kizárólagosan hadászati felhasználásúak, viszont nem kizárható, hogy Oroszország ezeket már ma is az említett módon használja. A csomag tartalmazna újabb tilalmakat az orosz dróngyártással és az iráni drónok behozatalával kapcsolatban is.

További 130 orosz személy és tisztviselő kerülhet fel a szankciós listára. Szintén a listán lehetnek az orosz állami médiának és propaganda gépezetnek - például a Russia Today-nek - dolgozó újságírók, valamint más országokban működő olyan vállalatok és személyek, amelyek kapcsolatban állnak közvetlenül Oroszország háborús erőfeszítéseivel vagy a Wagner zsoldoscsoporttal.

Ami az orosz pénzügyi szféra szereplőit érintő szankciókat illeti, a Bizottság meglehetősen konkrét javaslattal állt elő. A Bizottság javaslata szerint további négy orosz bank is felkerülne a szankciós listára, köztük az Alfa-Bank magánbank, a Tinkoff online bank és a kereskedelmi hitelező Rosbank is, amik így kiesnének a globális SWIFT rendszerből.

A tizedik szankciós csomaggal egyrészt az Oroszország elleni intézkedések kiterjesztése, másrészt a meglévő szankciókban lévő kiskapuk bezárása az EU célja, beleértve a műholdas adatok Kínának történő értékesítésének szigorúbb ellenőrzését, amely azzal a kockázattal jár, hogy Oroszországnak továbbítják.

A tervezet új jelentéstételi kötelezettségeket kíván előírni a tagállamok számára, hogy jobban nyomon követhessék az Európában lévő orosz vagyonokat, eközben annak a jogi megoldását is keresik, hogy hogyan lehetne azokat Ukrajna újjáépítésének finanszírozására használni. Az uniós tisztviselők szerint az EU eddig mintegy 33,8 milliárd euró értékű orosz központi banki vagyont azonosított be a területén. A jelentéstételi kötelezettséggel kapcsolatban több kérdés is felmerült, egyelőre ugyanis még nem tisztázott, hogyan működne pontosan a folyamat, esetlegesen milyen hátrányok érnék azokat a tagállamokat, akik nem teljesítik az előírtakat.

A legfrissebb információk szerint összeségében pozitívan haladnak az egyeztetések, mindössze néhány technikai részletet kell egyeztetni az újabb állandó képviselői egyeztetés előtt, amire valószínűleg jövő kedden kerül sor. Az említett szankciós intézkedéseken túl nagyobb horderejű módosításokra nem kell számítani az ügyet ismerő uniós források szerint. Az Európai Bizottság elállt attól a tervétől, hogy a tizedik szankciós csomagban Oroszország nukleáris ágazatára vagy annak képviselőire - köztük a Roszatomra - korlátozásokat vessen ki. Várhatóan február 24-én jelentik be a tizedik szankciós csomagot.