Search
Close

Ukrán háborús évforduló és a 10. orosz szankciós csomag

Brüsszel, 2023. február 24.
Csütörtökön este sem tudtak megállapodni az uniós országok az Oroszország elleni tizedik szankciók csomagról, péntekre azonban további tárgyalások vannak betervezve. A cél, hogy az ukrán-orosz háború kirobbanásának egyéves évfordulóján – pénteken – elfogadásra kerülhessen az új szankciós csomag, amire Ursula von der Leyen bizottsági elnök nyilvánosan is utalást tett.

A javasolt szankciók több mint 11 milliárd euró értékű kereskedelmi korlátozásokat tartalmaznak, a kritikus technológiákat, ipari árukat, továbbá a pénzügyi szektort érintik, amellett, hogy további személyekkel bővülne a szankciós lista. A csomag célzottan az orosz szintetikus gumi uniós importjának tilalmára irányul, emellett megakadályozná a Moszkva által a harctéren használt technikai berendezések és pótalkatrészek Oroszországba irányuló uniós exportját is.

Az Európai Bizottság célja továbbá, hogy a 27 uniós ország a már életben lévő korlátozó intézkedések kijátszása ellen is fellépjen. A javaslat szerint a Bizottság nyomon követné a szankcionált orosz oligarchák vagyonát és a tagállamokkal közösen áttekintést készítene az orosz központi banknak az Európai Unióban tartott összes befagyasztott eszközéről.

Diplomata források szerint a csomag szinte teljes egészéről megállapodás született csütörtök estére, Lengyelország azonban kifogásolta a szintetikus gumi behozatalára vonatkozó korlátozások jelen formáját, állításuk szerint azok ugyanis még nem elég erősek.

Mindezzel párhuzamosan komoly vita zajlik Brüsszelben a szankciók hatékonyságáról. Lengyelország és a balti kormányok elkötelezettek további korlátozások bevezetése mellett, számos uniós diplomata azonban úgy látja: inkább a már meglévő szankciók betartását kéne szem előtt tartani egy újabb szankciós csomag életbe léptetése helyett. Meglátásuk szerint a cél eredetileg sem Oroszország visszavonulásra kényszerítése, hanem inkább annak pénzügyi meggyengítése volt.

Magyarország és Franciaország közös fellépésének köszönhetően a nukleáris vonatkozások kikerültek a csomag-tervezetből. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán kijelentette: Határozottan fel kell lépni annak érdekében, hogy az európai uniós szankciók semmilyen módon ne érintsék az orosz atomenergetikai szektort, ez ugyanis Magyarország alapvető nemzeti érdekeit sértené, ráadásul a globális nukleáris biztonságot is fenyegetné.