Search
Close

Az Egyesült Királyság és az EU megállapodást köt az észak-írországi jegyzőkönyvről

Brüsszel, 2023. február 28.
Az Egyesült Királyság és az EU hosszas hónapokig tartó tárgyalássorozat után hétfőn megegyezett az észak-írországi jegyzőkönyvről. A leginkább érintett észak-ír pártok reakciója azonban még várat magára.

Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfőn záró megbeszélést folytatott Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel, majd a Windsorban tartott közös sajtótájékoztatójukon kijelentette: döntő áttörést értek el, amely a jövőben zökkenőmentes kereskedelmet biztosíthat az egész Egyesült Királyságon belül és megvédi Észak-Írország helyét az Egyesült Királyságban és az észak-írországi emberek szuverenitását is.

"Az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak a múltban voltak nézeteltérései, de szövetségesek, kereskedelmi partnerek és barátok vagyunk, amit az elmúlt évben világosan láthattunk, amikor összeálltunk Ukrajna támogatása érdekében" - mondta. "Ez egy új fejezet kezdete a kapcsolatunkban".

A jegyzőkönyv régóta feszültségek forrása az Egyesült Királyság és az EU között, a két fél hónapok óta tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy megpróbálja minden érintett fél számára elfogadhatóvá tenni a jegyzőkönyv működését.

A sajtótájékoztatón Sunak és von der Leyen számos olyan változtatásról beszélt, amelyek reményeik szerint elegendők lesznek a hatalommegosztás helyreállításához Észak-Írországban. Az eddigi jegyzőkönyv Észak-Írországot az európai egységes piacon belül tartotta, ami a tartomány britpárti Demokratikus Unionista Pártjának (DUP) erős ellenállását váltotta ki. A felülvizsgált rendszer szerint a Nagy-Britanniából érkező, de csak Észak-Írországba szánt áruk egy új, kevesebb ellenőrzéssel járó "zöld sávon" haladnának át, míg az Ír Köztársaságba irányuló - és ezáltal az EU egységes piacára belépő - áruk számára egy külön, szigorúbb "piros sáv" működne a jövőben.

Sunak hétfőn megígérte, hogy az észak-írországi pártoknak "időt és teret" ad a megállapodás megfontolására. Jeffrey Donaldson, a DUP vezetője azt mondta, hogy ő és vezető párttársai "időt szánnak arra, hogy megvizsgálják a megállapodást" - ez a folyamat előreláthatólag legalább a hétvégéig el fog tartani, és egy alkotmányjogászok által külön megbízott elemzést is tartalmazni fog. "Létfontosságú, hogy Észak-Írország helye az Egyesült Királyságban és annak belső piacán belül helyreálljon. (..)Értékeltetni fogjuk a jogi szöveget, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban ez a helyzet" - mondta Donaldson a Belfast News Letternek, a legfőbb észak-írországi unionista újságnak.

A jegyzőkönyv felülvizsgálatának azonban nemcsak a DUP-ot, hanem Sunak Konzervatív Pártjának egyes részeit is meg kell győznie, akik mindeközben Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része közötti kötelékek felbomlásától tartanak. Sunak újdonsült miniszterelnök számára, aki októberben vette át a Konzervatív Párt irányítását is, meghatározó pillanat a mostani. A pártja még mindig megosztottságtól szenved, miután Boris Johnson és Liz Truss gyors egymásutánban távozott az éléről. A Brexit lezárása azonban hozzájárulhat pozíciója megerősítéséhez és teret engedhet az EU és az Egyesült Királyság közötti megújult kapcsolatok kidolgozásának.