Search
Close

Donorkonferencia Törökország megsegítésére

Brüsszel, 2023. március 21.
Az Európai Unió az elnökséget ellátó Svédországgal közösen tartott március 20-i donorkonferenciáján 7 milliárd euró (7,5 milliárd dollár) gyűlt össze Törökország újjáépítésére a februári pusztító földrengéseket követően. Mindeközben Ankara ennek több mint tízszeresére becsülte a helyreállítás költségeit.

A február 6-i földrengés-sorozat volt a legsúlyosabb természeti katasztrófa, amely a modern-kori Törökországot sújtotta: több mint 56 000 ember életét követelte Törökországban és a szomszédos Szíriában. Az EU és tagállamai több millió eurós azonnali segítséget mozgósítottak, a földrengést követő napokban Törökországba küldött szakemberek száma meghaladta az 1500-at is.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a donorkonferencia keretében kijelentette: "A mai felajánlások összesen 7 milliárd eurót tesznek ki". Meglátása szerint a pénz segíteni fog azoknak az embereknek, akiknek az élete percek alatt megsemmisült, és reményt ad arra, "hogy a méltóság és a mindennapi élet újjáépítése lehetséges legyen".

Az összeg részét képezi az Európai Bizottság részéről biztosított egymilliárd eurós felajánlás is, amelynek felét az Európai Beruházási Bankon (EIB) keresztül fogják biztosítani, felfüggesztve ezzel a bank eddig Törökországgal szemben alkalmazott finanszírozási korlátozását.

Németország megduplázta a Törökországnak és Szíriának nyújtott támogatását, amely ezáltal 240 millió euróra emelkedik majd. Az Európai Bizottság emellett további 108 millió eurót biztosítana a szíriai humanitárius segítségnyújtásra és korai helyreállításra.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) a földrengés okozta katasztrófa teljes pénzügyi terhét mintegy 103,6 milliárd dollárra becsülte Törökország szemszögéből, ami a 2023-ra prognosztizált GDP-jének 9%-át teszi ki. Értékelése szerint mintegy 3,3 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, többségük jelenleg átmeneti szállásokra kényszerült. Mindeközben mintegy 650 000 otthont kell újjáépíteni. A szíriai helyreállítási költségeket a UNDP 14,8 milliárd dollárra becsülte, ahol a földrengés a háború okozta válságos helyzetet még tovább súlyosbította.

A donorkonferencián mintegy 400 nemzetközi szereplő - országok, regionális szervezetek és nem kormányzati csoportok – képviselői vettek részt. A szövetséges szíriai és orosz hatóságokat nem hívták meg.

Erdoğan török elnök videokapcsolaton keresztül csatlakozott be végül a brüsszeli konferenciára. Kifejtette, hogy 104 milliárd dollárra becsüli a földrengés költségeit, tervei szerint az első évben 319 000 otthon újraépítésére fog sor kerülni. "Egyetlen nemzet nem képes egyedül megbirkózni egy ilyen mértékű válsággal" - mondta. "Soha nem fogjuk elfelejteni azt a szolidaritást, amelyet minden barátunk ... tanúsított ezekben a nehéz napokban".

Az EU régóta vádolja Erdoğant az emberi jogok megsértésével, a kapcsolatok a 2016-os puccsot követő, ellenzékiekkel szembeni fellépése óta feszültek. Politikai szempontból is komoly figyelem övezi a törökországi helyzetet, tekintettel arra, hogy a tervek szerint 2023. május 14-én kerül sor választásokra.