Search
Close

Hivatalosan is NATO-tag lett Finnország

Brüsszel, 2023. április 4.
Finnország kedden hivatalosan is csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, ezzel a NATO 74. évfordulójának napján vált a szövetség 31. tagjává.

Az ország tavaly májusban kezdeményezte NATO-csatlakozását, ezzel komoly külpolitikai fordulatot téve, amit Ukrajna orosz inváziója váltott ki. Finnország csatlakozásával egy újabb, 1340 kilométeres határa lesz a NATO-nak Oroszországgal – amellett, hogy az északi ország jelentős további katonai képességekkel erősíti a szövetséget.

A csatlakozási folyamat utolsó lépéseit kedden fejezte be Törökország és Finnország és adta át a csatlakozási dokumentumokat Antony Blinken amerikai külügyminiszternek.

A NATO brüsszeli központjában Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Pekka Haavisto finn külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján Blinken kijelentette: "A csatlakozási okirat kézhezvételével most már kijelenthetjük, hogy Finnország az Észak-atlanti Szerződés 31. tagja."

"Történelmünkben a katonai el nem köteleződés korszaka véget ért" - mondta Sauli Niinistö finn elnök a csatlakozási ünnepségen, amelyen magas rangú tisztviselők és a szövetség külügyminiszterei vettek részt. "Egy új korszak kezdődik" - folytatta. "Finnország tagsága" - hangsúlyozta az elnök - "nem irányul senki ellen". Niinistö azonban annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy Svédország is hamarosan csatlakozik a szövetséghez. "Finnország tagsága nem teljes Svédország tagsága nélkül. Kitartó erőfeszítéseinket a gyors svéd tagság érdekében folytatjuk" - mondta a finn vezető.

Stoltenberg beszédében Stockholm folyamatban lévő csatlakozási kérelmére is utalt. "Ez volt a NATO modernkori történetének leggyorsabb csatlakozási folyamata" - mondta az ünnepségen. "Alig várom, hogy Svédországot a lehető leghamarabb üdvözölhessük a szövetségben".

Svédország és Finnország eredetileg egyszerre kívántak csatlakozni a NATO-hoz, a svéd tagság azonban még nem került ratifikálásra Magyarország és Törökország részéről.