Search
Close

Francia elnöki törekvések uniós stratégiai autonómiára

Brüsszel, 2023. április 11.
Emmanuel Macron francia elnök azon törekvéseit, hogy az EU távolodjon el az Egyesült Államok külpolitikai céljaitól és növelje a stratégiai autonómiáját vegyes érzelmekkel fogadták Európa-szerte.

Emmanuel Macron francia elnök kínai útjáról visszatérve egy interjúban azt nyilatkozta Tajvanról - amelyet Peking renegát tartománynak tekint, és amely felett szeretné visszaszerezni a teljes ellenőrzést – hogy "a legrosszabb az lenne, ha azt gondolnánk, hogy nekünk, európaiaknak követőkké kell válnunk ebben a témában, és az amerikai napirendből és a kínai túlreagálásból kell kiindulnunk". A francia elnök szerint "a nagy kockázat", amellyel Európa szembesül, hogy "olyan válságokba keveredik, amelyek nem az övéi, ami megakadályozza, hogy kiépítse stratégiai autonómiáját". "Az európaiaknak arra a kérdésre kell válaszolniuk... érdekünkben áll-e felgyorsítani egy tajvani válságot? Nem" - mondta Macron.

Macron azt is kifejtette, hogy Európa fegyverek és energia tekintetében is egyre jobban függ az Egyesült Államoktól, most azonban az európai védelmi ipar fellendítésére kell összpontosítania. "Ha a két szuperhatalom közötti feszültségek felerősödnek ... nem lesz sem időnk, sem erőforrásaink a stratégiai autonómiánk finanszírozására, és vazallusok leszünk" - mondta.

Interjúja éles bírálatokat váltott ki amerikai és német politikusok részéről, Marco Rubio amerikai republikánus szenátor pedig azt kérdezte, hogy Macron "Európa nevében beszél-e".

A német oldalon Metin Hakverdi, az SPD balközép képviselője szólalt meg elsőként. "Macron már megint ezt csinálja. Pekingben beszélget (..) nulla uniós felhatalmazás nélkül. Aztán bizonyára egyedül tárgyalja majd ki a biztonsági garanciákat Ukrajna számára" - mondta a német politikus. Később egy további interjúban kiegészítette: "súlyos hiba, hogy a Nyugat hagyja magát megosztani, amikor éppen Pekinggel tárgyal".

Norbert Röttgen, a német jobbközép CDU külpolitikusa, korábbi miniszter és pártelnökjelölt arra figyelmeztetett, hogy a francia politika "geopolitikai zsákutcába" vezet Európa számára. Meglátása szerint Ukrajna megmutatta, hogy Európa biztonságpolitikai kérdésekben továbbra is függ az Egyesült Államoktól. "Szinte ironikus, hogy éppen Macron, aki még kevesebbet tesz Ukrajnáért, mint Scholz, Kína-nyilatkozataival elidegeníti az Egyesült Államokat" - mondta.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azonban pozitívabban reagált a nyilatkozatra. Meglátása szerint az európai vezetők egyre inkább kedvezően fogadják Emmanuel Macron az Egyesült Államoktól való "stratégiai autonómiára" irányuló törekvését – mondta. Michel azt sugallta, hogy a francia politikus álláspontja nem egyedülálló az uniós vezetők körében. Bár Macron francia elnökként beszélt, nézetei az uniós vezetők körében tapasztalható növekvő elmozdulást tükrözik - mondta Michel. "A stratégiai autonómia terén a néhány évvel ezelőttihez képest ugrásszerű előrelépés történt" - mondta Michel egy francia televíziós műsornak egy szerdán adásba kerülő interjúban. "Az Egyesült Államokkal való kapcsolat kérdésében világos, hogy az Európai Tanács asztalánál lehetnek árnyalatok és érzékenységek. Néhány európai vezető nem úgy mondana dolgokat, ahogy Emmanuel Macron tette... Azt hiszem, elég sokan tényleg úgy gondolkodnak, mint Emmanuel Macron".