Search
Close

Német elképzelések a nagyvállalati energiaköltségek kompenzálására

Brüsszel, 2023. május 9.
Robert Habeck német gazdasági miniszter tervei az energiaigényes vállalatok villamosenergia-támogatásáról bírálatot váltott ki Margrethe Vestager, az Európai Bizottság alelnöke részéről.

Annak megakadályozására, hogy a német nagyvállalatok a növekvő energiaköltségek miatt külföldre helyezzék át termelésüket, a zöldpárti Robert Habeck német kancellárhelyettes alacsonyabb áramárakra tett javaslatot az energiaigényes és a zöld átmenet szempontjából kulcsfontosságú iparágak vonatkozásában. A terv szerint az ezen iparágak által igényelt villamos energia 80 százalékát támogatott áron kellene biztosítani 2030-ig - olvasható a gazdasági minisztérium pénteken (május 5-én) bemutatott dokumentumában.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyügyekért felelős biztosa, az Európai Bizottság alelnöke azonban bírálta Habeck javaslatát. A nagyvállalatok kedvezményes árammal való támogatását "nagy körültekintéssel" kell kezelni, tekintettel arra, hogy az EU-ban nem minden tagállamnak van lehetősége hasonló támogatást nyújtani saját vállalatai számára - mondta a biztos hétfőn Berlinben, ahol találkozott Habeckkel, Christian Lindner (FDP) pénzügyminiszterrel és a Bundestag gazdasági bizottságának tagjaival.

"Nincs elég információnk a német kormány terveiről ahhoz, hogy ezt értékelni tudjuk" - mondta Vestager. Annak megakadályozása érdekében azonban, hogy a gazdagabb uniós tagországok nagy összegű kedvezményeket nyújtsanak iparágaiknak, az EU szigorúan végrehajtja az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat, hogy így egyetlen uniós tagállam se kerülhessen versenyelőnybe másokkal szemben. A kis- és középvállalkozásoknak nyújtott energiatámogatások esetében azonban a mottó a "gyerünk, gyerünk, gyerünk", mivel ezekben az esetekben nem áll fenn a verseny torzulásának veszélye - tette hozzá Vestager.

Habeck javaslatát kommentálva Vestager azt is hangsúlyozta, hogy a Bizottság által javasolt uniós villamosenergia-piaci reform a vállalatok számára nagyobb tervezhetőséget eredményezne a villamosenergia-árak tekintetében, így inkább ez lenne az számukra kívánatos irány.

Habeck közleményében azt is javasolta, hogy más uniós országoknak is adják meg a lehetőséget hasonló támogatási programok kialakítására azáltal, hogy uniós szinten újabb kötvények kerüljenek kibocsájtásra, mely révén a tagállamok - kölcsön keretében – tudnák támogatni a vállalataik energiafogyasztását. A közös kötvények ezen modelljét a SURE-program mintájára lehetne kialakítani - amely lehetővé tette az uniós országok számára, hogy a világjárvány idején új adósságot vegyenek fel kedvező feltételekkel a rövidtávú munkához és a munkanélküli segélyekhez - tette hozzá Habeck a dokumentumban.

Vestager ugyan nem kívánta részletesen kommentálni ezt a kérdést sem, de hangsúlyozta, hogy a Bizottság jelenleg egy "Európai Szuverenitási Alapra" vonatkozó javaslatán dolgozik, amely szerinte ellensúlyozhatná az egyes tagállamok támogatásait.

Az EU számos tagállama számára valódi dilemma, hogy a gazdag országok, különösen Németország túlzott mértékű támogatása torzíthatja a versenyt az EU-n belül, ami azt eredményezheti, hogy a vállalatok ezekbe az államokba költöznek.