Search
Close

Sikerrel zárult a közös gázbeszerzési platform első kiírása

Brüsszel, 2023. május 17.
Az európai közös gázbeszerzési platform keretében, amelynek célja a gázkeresletet a legjobb ajánlatokkal történő párosítása, összesen 10,9 milliárd köbméternyi ajánlatot tettek, amivel az eszköz már majdnem teljesítette a jogszabályi kötelezettségét - jelentette ki az Európai Bizottság kedden (május 16-án).

A gáztárolási törvény értelmében az uniós országoknak a platform segítségével kell feltölteniük tárolókapacitásuk 15%-át, összesen 13,5 milliárd köbméternyi gázt.

Az első pályázati eljárás máris megfelelt az európai keresletnek, az ajánlatok közel 11 milliárd köbmétert tettek ki, amelynek valamivel több mint 20%-át a cseppfolyósított földgáz, 80%-át pedig a vezetékes gáz teszi ki.

"Ez figyelemre méltó siker" - mondta Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke, aki a platform felügyeletéért felelős. "Ez azt mutatja, hogy jól tettük, hogy egyesítettük a keresletünket, használtuk Európa kollektív összefogási erejét, és közösen dolgoztunk azon, hogy feltöltsük a gáztárolóinkat a következő télre" - tette hozzá.

A platformot azért hozták létre, hogy biztosítsák Európa energiabiztonságát a tél előtt, valamint hogy csökkentsék a kínálati korlátok és az Oroszországból érkező import csökkenése miatt magasra szökő árakat. "Úgy gondoljuk, hogy mi is hozzájárulunk ahhoz a tendenciához, amelyet most a gázpiacon látunk, és amely egyértelműen azt mutatja, hogy az árak csökkennek, és versenyképesebbek az európai fogyasztók számára" - mondta Šefčovič.

Az európai kereslet egyesítésével Brüsszel célja, hogy növelje Európa vásárlóerejét a szűkös nemzetközi piacokon, ami különösen a kisebb országoknak kedvez. "A legkiszolgáltatottabb országokban különösen pozitív az összhang. A Bulgária által kért gázszállításokat például teljes mértékben kiegyenlítették. Ukrajnában és Moldovában a kért mennyiségek 100%-át, illetve 80%-át sikerült kiegyenlíteni" - mondta Šefčovič. "Ez nagyszerű eredmény egy olyan eszköz esetében, amely öt hónappal ezelőtt még nem is létezett" - tette hozzá.

Šefčovič szerint a platform a gáz új "dinamikus piacterévé" vált Európában, amely megerősíti a kontinens energiabiztonságát, miközben az orosz szállítások fokozatos kivezetésére törekszik. A platformhoz jelenleg több mint 110 vállalat csatlakozott, amelyek gázszolgáltatókat és ipari fogyasztókat képviselnek az egész EU-ból, valamint olyan országokból, mint Ukrajna, Moldova és a Nyugat-Balkán, amelyek az Energiaközösség tagjai.

A kiírás első fordulójában a kínálat meghaladta a keresletet: 11,6 milliárd köbméterre vonatkozó felhívásra 25 különböző szállító összesen 13,4 milliárd köbmétert kínált. A túlkínálatra tekintettel néhány ajánlatot nem fogadtak el, illetve egyes ajánlatok jobbak voltak másoknál – magyarázta Šefčovič.

A vevők és a szállítók most a platformon kívülre kerülnek, hogy véglegesítsék az üzleteket, amire várhatóan június második felében kerül sor. A szerződések azonban még nem garantáltak, és a szállítások biztosításáért felelős vállalatok szabadon elállhatnak, ha jobb ajánlatot találnak.

A siker ellenére Šefčovič figyelmeztetett, hogy az EU-nak nem szabad elbizakodnia magát, hozzátéve, hogy az ukrajnai háború még mindig tart, és hogy Európa "nem lehet elégedett" a jelenlegi energiaárakkal. Európának még legalább 2,6 milliárd köbméter gázt kell biztosítania ahhoz, hogy teljesíteni tudja a tárolási rendelet szerinti jogi kötelezettségét, és ennek érdekében az év végéig még négy pályázati eljárásra kerül sor.