Search
Close

Uniós intelmek Koszovó vonatkozásában

Brüsszel, 2023. május 30.
Josep Borrell, az EU vezető diplomatája május 30-án kedden felszólította Koszovó és Szerbia vezetőit, hogy haladéktalanul kezeljék az eszkalálódó helyzetet, miután "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte az elmúlt napokban látott észak-koszovói összecsapásokat.

Borrell elmondta, hogy telefonon beszélt Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Alexander Vučić szerb elnökkel is, és felszólította őket, hogy kerüljenek minden "további egyoldalú intézkedést". "Arra kértem mindkét felet, hogy sürgősen tegyenek intézkedéseket a feszültség azonnali és feltétel nélküli enyhítésére" - mondta Borrell Brüsszelben újságíróknak.

A szerbek, akik Koszovó lakosságának mintegy 6%-át teszik csak ki, bojkottálták a múlt havi választásokat azon északi városokban, ahol többségben vannak. Ezzel lehetővé tették az albánok számára, hogy átvegyék a helyi tanácsok irányítását, annak ellenére, hogy összesen kevesebb mint a választók 3,5% vett részt a voksoláson.

Az elmúlt napok erőszakos cselekményeit a vitatott önkormányzati választások váltották ki, miután május 29-én, hétfőn szerb tüntetők megpróbáltak behatolni a zvecani városházára, de a koszovói rendőrség könnygázt vetett be, hogy szétoszlassa a tömeget. A NATO békefenntartó erői (KFOR) megpróbálták szétválasztani a tüntetőket a rendőröktől, később azonban pajzsok és gumibotok segítségével kezdték szétoszlatni a tömeget. A szerb etnikumú tüntetők válaszul köveket, palackokat és Molotov-koktélokat dobáltak a katonákra, mintegy 30-an megsebesültek.

Brüsszelben Borrell azt mondta, hogy a koszovói hatóságoknak fel kell függeszteniük az észak-koszovói önkormányzati épületekre összpontosító rendőri műveleteket, míg a szerb etnikumú tüntetőknek be kell szűntetniük a támadásaikat. Figyelmeztetett, hogy az EU "megvitatja a lehetséges intézkedéseket, ha a felek továbbra is ellenállnak a de-eszkaláció felé javasolt lépéseknek".

A Belgrád és a függetlenségét 2008-ban kikiáltó egykori tartomány közötti eszkaláció három hónappal azután következett be, hogy a két fél megállapodást kötött a kapcsolatok normalizálását célzó, az EU által támogatott megállapodás végrehajtásáról. "Az EU elvárja a felektől, hogy felelősségteljesen járjanak el, és haladéktalanul vegyenek részt az EU által közvetített párbeszédben, hogy olyan fenntartható megoldást találjanak a Koszovó északi részén kialakult helyzetre, amely garantálja a biztonságot minden polgár számára, és megnyitja az utat a normalizációhoz vezető útról szóló új megállapodás végrehajtása előtt" - mondta Borrell külön közzétett nyilatkozatában. "Ennek érdekében azon dolgozom, hogy Miroslav Lajčák uniós különmegbízott támogatásával sürgős magas szintű párbeszéd-találkozót szervezzek" - tette hozzá, anélkül, hogy a lehetséges találkozó időpontját meghatározta volna.

Az uniós fél azt is közölte, hogy az EU külügyi szolgálatának (EKSZ) főtitkárhelyettesét, Charles Fries-t Koszovóba küldte, ahol ő és az EU koszovói jogállamisági missziója "személyesen fog beszámolni Borrellnek a helyszíni állapotokról". Borrell szerint az EU tagállamai "tájékoztatást kaphatnak így majd a fejleményekről, és megvitathatják a lehetséges intézkedéseket, amennyiben a felek továbbra is ellenállnak a javasolt de-eszkalációs lépéseknek".