Search
Close

Franciaország kizárása a megújuló energiaforrások barátai tagállami találkozóról

, 2023. június 20.
Franciaországot nem hívták meg a megújuló energiát támogató országok hétfői (június 19.) találkozójára, miután Párizs késleltette az EU megújuló energiaforrásokról szóló irányelvének elfogadását.

A "Megújuló energiaforrások barátai" találkozóra hétfőn délelőtt került sor, az EU 27 energiaügyi miniszterének luxembourgi találkozóját megelőzően.

Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Kadri Simson mellett 14 ország - Luxemburg, Ausztria, Spanyolország, Görögország, Málta, Dánia, Észtország, Portugália, Hollandia, Németország, Lettország, Szlovénia, Írország és Belgium - miniszterei vettek részt a találkozón.

Franciaország annak ellenére, hogy jelezte csatlakozási szándékát a csoporthoz, nem kapott meghívást az ülésre. Megerősíthetem, hogy Franciaország egy korábbi időpontban kérte, hogy csatlakozhasson a megújuló energiaforrások barátai csoportunkhoz" - mondta egy uniós diplomata. Természetesen mindenkit szívesen látunk, aki valóban támogatja a megújuló energiát és komolyan veszi a megújuló energiaforrások kiépítését". De a megújuló energiáról szóló irányelv késleltetése után Franciaországot nem hívtuk meg a mai ülésre" - tette hozzá.

Franciaország más nukleáris energiát pártoló uniós tagállamok támogatásával a múlt hónapban megakadályozta az EU új, megújuló energiaforrásokról szóló irányelvének (RED) elfogadását, mivel aggályosnak tartotta, hogy a megújuló hidrogénre vonatkozó szabályok aláássák az atomenergiából származó, alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén előállítását. Az új jogszabályról szóló megállapodás pénteken (június 16-án) feloldódott, miután Párizs további garanciákat kapott az atomenergiára, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénből származó ammónia előállítására.

"A RED francia blokkolása hanyagság volt", tekintettel a megújuló energiaforrások bevezetésének szükséges gyorsaságára, mondta az osztrák Leonore Gewessler miniszter, a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó csoport egyik kulcsembere. Gewessler kritizálta Franciaország megközelítését, hogy az Európai Parlamenttel való egyeztetés után lépett csak közbe a jogszabály blokkolása érdekben. Ez megingatta az "EU alapjait" - mondta az osztrák miniszter hétfő reggel.

Közben Agnès Pannier-Runacher francia miniszter azt mondta, hogy elégedett a patthelyzet megoldására talált kompromisszummal. Franciaország nagyon ambiciózus álláspontot képviselt a megújuló energiaforrások tekintetében, azt akartuk, hogy a nem fosszilis megoldásokat is elismerjék" - mondta újságíróknak az atomenergiára utalva.