Search
Close

A magyarok többsége támogatja az Európai Bizottság legfőbb politikai prioritását

Brüsszel, 2023. július 20.
A megkérdezett magyarok nagy többsége és az uniós polgárok szerint is, gyorsítani kellene az európai zöld átállást, mert szinte kivétel nélkül súlyos problémának tartják az éghajlatváltozást. A magyarok úgy vélik, sem a magyar kormány, sem az EU nem tesz eleget az ügy érdekében, viszont a kérdésben a legnagyobb felelősséget a vállalatoknak és az iparnak tulajdonítják.

Az európai állampolgárok túlnyomó többsége (EU:93%) és a több mint 1000 megkérdezett magyar állampolgárok 98 %-a úgy véli, hogy az éghajlatváltozás súlyos globális problémát jelent - derül ki az Eurobarométer legfrissebb felméréséből. A megkérdezettek több mint fele (EU:58%) gondolja úgy, hogy – az energiaválság fényében – fel kell gyorsítani a zöld gazdaságra való átállást. Gazdasági szempontból az európaiak 73%-a egyetért azzal, hogy az éghajlatváltozás okozta károk költségei sokszorosan meghaladják a zöld átálláshoz szükséges beruházások mértékét. Háromnegyedük (EU:75%) egyetért azzal is, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépés innovációt eredményez.

A magyarok 73%-a (EU:70%) véli úgy, hogy a fosszilis tüzelőanyagok behozatalának csökkentése javíthatja az energiabiztonságot és gazdaságilag is előnyös az EU számára. A megkérdezett magyar emberek mindössze 18 százaléka érzi magát felelősnek az éghajlatváltozás miatt, míg az uniós átlag 35 százalék. Ennek ellenére, a magyarok úgy gondolják, személyesen szinte azonos mértékben tesznek ellene, mint más tagállamok polgárai (HU:61%; EU:63%).

A European Green Deal az Európai Bizottság legfőbb politikai prioritása ebben a ciklusban, így a felmérés alapján teljes mértékben értékelik úgy, hogy nagy többségű társadalmi támogatottságot élvez a programjuk. Frans Timmermans, a Bizottság éppen távozó európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke örömmel fogadta a felmérés eredményeit: „Az európai polgárok tisztában vannak az éghajlatváltozás jelentette veszéllyel, és továbbra is támogatják az EU, a nemzeti kormányok, a vállalkozások és a magánszemélyek éghajlatváltozás elleni intézkedéseit. A felmérés eredményei is jól mutatják, hogy az európai zöld megállapodás (European Green Deal) végrehajtásának társadalmi támogatottsága töretlenül magas szintű. Most a politikusokra és a döntéshozókra vár a feladat, hogy eleget tegyenek a polgárok által megfogalmazott felhívásnak.”

A European Green Deal megállapodás célja, hogy az Unió modern, erőforrás-hatékony és versenyképes zöld gazdasággá váljon. Az európai klímarendelet jogilag kötelező erejű, 2050-ig elérendő klímasemlegességi célkitűzést határoz meg. A klímasemlegesség eléréséig a döntéshozók bevezettek egy köztes célt a Fit for 55! programmal, miszerint 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább 55%-kal kell csökkenteni a nulla nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátást.