Search
Close

Uniós zöld pénzek Magyarországnak, a befagyasztott források még érintetlenek

Brüsszel, 2023. augusztus 1.
Az európai uniós intézményrendszer és Magyarország viszonya korántsem felhőtlen. Számtalan politikai vita, jogi eljárás és bürokratikus folyamat hátráltatja a felfüggesztett uniós források kiszabadítását. Ennek ellenére, jelenleg is érkeznek Magyarországra uniós támogatások különböző finanszírozási programokon keresztül.

Az elmúlt héten hagyta jóvá az Európai Bizottság Magyarország számára az európai zöld megállapodáshoz (European Green Deal) kapcsolódó ipari tervnek megfelelően a klímasemleges gazdaságra való átállást támogató, mintegy 2,36 milliárd euró (kb. 880 milliárd forint) összértékű programot. Mindez azt jelenti, hogy a European Green Deal által felölelt pénzügyi keretből a hazánknak járó források nem kerültek átmeneti zárolás alá, így azok érkeznek. Ezzel együtt fontos látni, hogy a hétéves költségvetésből és a helyreállítási és ellenállóképességi eszközből (RRF) mintegy 36 milliárd euró továbbra sem hozzáférhető Magyarország számára.

Szabályozott felhasználás

A zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervből érkező forrás rendkívül szabályozott keretek között költhető el. Korlátozott összeggel 300 ezer euróig támogathatók mezőgazdasági, halászati ágazatban szereplő vállalkozások, az összes többi gazdasági területen pedig 2 millió euró összegig nyújtható segítség. A jóváhagyott program további támogatási részét képezi az állami garanciák és támogatott hitelek formájában nyújtott likviditási szubvenciók által jelentett összegek is. A támogatás ezen részéről azzal érdemes tisztában lenni, hogy kivételes esetekben és szigorú biztosítékok mellett a tagállamok az energiaszolgáltatók kereskedési tevékenységeire 90%-os fedezetet meghaladó állami garanciákat biztosíthatnak, amennyiben azokat a központi szerződő felek számára előre nem rendelkezésre bocsátott pénzügyi biztosítékként nyújtják.

Kimondottan külön részt kaptak azon támogatások, amelyek a magasenergiaárak kompenzációjára vonatkoznak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tagállamok, esetünkben értelemszerűen Magyarország egyedi támogatást állapíthat meg és ítélhet oda vállalkozásoknak, különösen az intenzív energiafogyasztóknak a gáz- és villamosenergia-árak rendkívüli emelkedése miatt felmerülő többletköltségekért. Fontos kitétel, hogy a túlkompenzáció elkerülését és a szénlábnyom csökkentését fokozottan szem előtt kell tartani a támogatások odaítélésénél, amennyiben a támogatási összeg meghaladja az 50 millió eurót.

A Bizottság feltüntette, hogy a program keretében prioritást kell élveznie az ipar dekarbonizációjának. Ez lényegét tekintve szükségszerűen a fosszilis iparról történő átállást jelenti. Cél, hogy diverzifikálódjon az energiaellátás, fokozatosan kivezetésre kerüljenek a fosszilis energiahordozók és ezzel egyidejűleg a villamosítás és az energiahatékonyság növekedjen. A tagállamok a program ezen pontjának megfelelően odaítélt összegeket két módon szabhatják meg. Új, pályázati felhíváson alapuló programokat hozhatnak létre, illetve pályázati felhívás nélkül közvetlenül támogathatnak projekteket, bizonyos korlátokhoz kötve a beruházásonkénti állami támogatás részarányát. A hidrogénalapú üzemanyagokra átálló ipari folyamatokat is támogathatják a tagállamok.

A Bizottság elsődleges célja az uniós forrásokkal, hogy a klímasemleges gazdaságra való átállás szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban történő beruházásokat felgyorsítsák. Emiatt az akkumulátorok, napelemek, szélturbinák, hőszivattyúk és elektrolizátorok gyártásának kapacitás bővítését kiemelten támogatják.

Sürget az idő 

Az ideiglenes válságkeret gyors intézkedéseket tartalmazó rendelkezései 2023. december 31-ig alkalmazandók, a különösen fontos intézkedések pedig 2025. december 31-ig lesznek hatályban. Az idő szűke miatt, Magyarországnak az elfogadott terv alapján gyorsan és hatékonyan kell felhasználnia az érkező forrásokat. A politikai vita a magyar kormány és a Bizottság között továbbra is fennáll, így biztosak lehetünk benne, hogy ezen pénzek elköltését nagyítóval fogja vizsgálni Brüsszel.