Search
Close

Vízum az EU-ba, most talán sikerül bevezetni

Brüsszel, 2023. augusztus 8.
Többszöri halasztást követően, a tervek szerint, jövő év elejétől életbe lép az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS). Jelenleg 63 ország állampolgárai vízummentesen beléphetnek az Európai Unióba, azonban változik a helyzet, ugyanis előzetes online ellenőrzést és adminisztrációs díjat vezetnek be velük szemben.

Az intézkedés értelmében a nem EU-s polgároknak a belépéshez előzetesen ki kell tölteni egy kérelmet, amelynek elbírálási díja 7 euró lesz. Az eljárás elsősorban azokra vonatkozik, akiknek nincs állandó tartózkodási engedélyük az EU-ban, vagy nem kell vízumot igényelniük a beutazáshoz. A díj megfizetése alól 18 év alatt és 70 év felett mentesülnek a beutazók. A hatóságok ígérik, fennakadások nélkül vezetik be a rendszert, az online platform rövid idő alatt kiállítja majd a dokumentumot a kérvényezés után. A beutazásra feljogosító engedély három évig vagy a megadott személyi dokumentum lejáratáig lesz érvényes. Akik megszerezték az engedélyt 90 napot tölthetnek el, 180 napos szünetekkel az érvényességi időszakban európai területen. A kezdeményezéshez az Európai Unió tagállamain kívül Liechtenstein, Norvégia és Svájc csatlakozott. 

Az EU lassúsága

A tervezett bevezetési menetrend alapján 2024. január 1-től lép életbe az ETIAS. Ennek ellenére, az uniós jogalkotási folyamat még 2018-ban kezdődött el, és hiába született viszonylagos gyors döntés, a rendszer bevezetésének időpontját többször eltolták. Eredetileg a rendszer alkalmazását 2022-re, majd 2023 elejére, aztán novemberre tervezték. A felelős intézmények és hatóságok a késlekedés okairól részletes információkat nem közöltek.

Az intézkedés célja

 A hivatalos uniós álláspont szerint, az ETIAS révén lehetőség lesz előzetes ellenőrzésekre, és szükség esetén az utazási engedély kiadásának megtagadására az olyan, vízummentességet élvező harmadik országbeli állampolgárok esetében, akik a térségbe kívánnak beutazni. A tájékoztatás alapján a rendszer hozzájárul majd a belső biztonság javításához, az illegális bevándorlás megelőzéséhez, a közegészségügy védelméhez és a határátlépés idejének lerövidítéséhez azzal, hogy már megérkezésük előtt azonosítja azokat a személyeket, akik valamilyen szempont alapján kockázatot jelenthetnek.

Felmerülő problémák

Nagyon kétséges, hogyan állítaná meg az előzetes online ellenőrzés és a regisztrációs díj bevezetése az illegális migrációt, mivel a legtöbb esetben a bevándorlók ellenőrizetlenül lépik át a határokat a szükséges engedélyek és személyi papírok nélkül. Arra van esély, hogy a rendszer képes lehet a szükséges személyi iratokkal belépni szándékozó, mégis a közbiztonságra veszélyes személyek kiszűrésére, ám ezen embereknek az elutasítás után is számos lehetősége marad az illegális határátlépésre.

Nemzetközi trend

Az elmúlt években hasonló gyakorlatot vezetett be Ausztrália, az Egyesült Államok és Kanada is. A viszonosság elve alapján az uniós vízumkötelezettség rájuk, nem utolsósorban pedig az EU-ból távozó britekre is kiterjed majd.