Search
Close

Vállalati felkészítő az uniós magyar soros elnökségre

Budapest, 2023. október 3.
A magyar kormány prioritásként kezeli, hogy a hazai vállalatok is felkészüljenek arra, hogy Budapestre kiemelt figyelem irányul a jövő év második felében. A felkészülés jegyében a hazai tech iparág kiemelkedő szereplői számára workshopsorozatot szervez a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), közösen az Euroatlantic tanácsadó vállalattal és a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft-vel.

A magyar kormány partnere a vállalatoknak

Az eseményt Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára nyitotta, ahol elmondta: az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége a gazdasági élet szereplőinek is lehetőség, amelyhez olyan aktív vállalati szféra kell, amely együttműködik a politikával. „A jövő év második felében reflektorfényben lesz Magyarország olyannyira, hogy Európának két fővárosa lesz Brüsszel és Budapest” – emelte ki az államtitkár.

Dr. Vajda Viktor, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető-helyettese köszöntőjében emlékeztetett, hogy az Európai Unió társjogalkotó intézményének elnöki pozíciójának betöltése már a 2011. évi féléves időszakban is fajsúlyos eredményeket hozott. Az európai szintű ügyek Magyarország általi jövő évi koordinációja további lehetőségeket hordoz magában.

Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövete előadásában hangsúlyozta, hogy az „Európai Unió mi vagyunk”. A tagállami, valamint hazai vállalatok érdekeinek megjelenítése kiemelt jelentőséggel bír Brüsszelben. A hazai vállalatok beruházásösztönzésének és exporttevékenységének előmozdítása a nagykövetség(ek) egyik olyan célkitűzése, amelyhez az elnökségi trió államapparátusainak együttműködése szintén hozzájárulhat.

Az eseménysorozat célja

A jövő évben júliustól decemberig Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának soron következő elnöke. Ez a pozíció nem csak politikai szempontból, hanem a magyar gazdasági szereplők számára is rendkívül fontos lehetőség, hogy aktívan megjelenjenek az Európai Unió egyeztető platformjain – ezt már Gelényi Csaba volt nagykövet, jelenleg az Euroatlantic Zrt. senior tanácsadója mondta. Kiemelte, az uniós bürokráciának a soros elnökségek tevékenységei a napi rutin része, mert minden pillanatban betölti valamely tagállam a pozíciót. A tagállamoknak a soros elnökség tisztsége a lehetőség mellett felelősség is, hogy az EU Tanácsának szakminiszteri ülésein kompromisszumos döntések szülessenek.

Az eseménysorozat célja, hogy a magyar vállalatok kezébe gyakorlatban hasznosítható tudást adjon. A szakértők azt javasolják, hogy a vállalatoknak megfelelő szakági kapcsolati hálóval kell rendelkezniük uniós szinten. Fontos részt venniük szakmai platformokon, kooperálniuk nemzetközi partnerekkel, és csatlakozniuk iparági ernyőszervezetekhez az intézményi döntéshozókhoz való könnyebb hozzáférés érdekében.