Search
Close

Alkalmazható-e a kollektív bűnösség elve az uniós palesztin támogatásoknál?

Brüsszel, 2023. október 11.
A hétvégén a Hamász terrorszervezet nagyszabású támadást intézett Izrael ellen a Gázai-övezetből. Az uniós tagállamok egyértelműen kiálltak Izrael önvédelemhez való joga mellett, ezzel együtt komoly kérdésként merült fel ebben a helyzetben a Palesztinának szánt fejlesztési támogatások léte. A közös uniós és a külön tagállami palesztin támogatások sorsa eltéréseket mutat. Eközben az Európai Bizottságban kommunikációs blamázs lépett fel.

Uniós szintű támogatás

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa október 9-én X oldalán közzétette, hogy az Európai Bizottság, mint a palesztin nép legnagyobb donorja, felülvizsgálja a teljes fejlesztési portfoliót, és azonnal felfüggeszti a kifizetéseket, amely mintegy 691 millió eurót tesz ki. Az október 9-i teljes bizottsági képhez hozzátartozik, hogy még aznap este, Janez Lenarčič humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos X-en nyilvánosságra hozott posztjában már az ellenkezőjét állította, miszerint az EU addig nyújt humanitárius segítséget a rászoruló palesztinoknak, amíg szükség van rá.

Mindezek után a Bizottság szintén aznap hivatalos oldalán jelentkezett egy nyilatkozattal, melyben arról írt, hogy a Palesztinába irányuló támogatásokat sürgősen felülvizsgálja. Értelemszerűen azzal az indoklással, hogy egyetlen terrorszervezet se tudja az uniós finanszírozást közvetve Izrael elleni támadások végrehajtására használni.

Kedden Eric Mamer az Európai Bizottság vezető szívivője öntött tiszta vizet a pohárba. A szóvivő kijelentette, hogy Várhelyi Olivér nem konzultált egy más magas rangú tisztviselőkkel a Bizottságból, mielőtt a közösségi médiában posztolt. Néhány uniós tagállam, köztük Spanyolország, Franciaország és Írország ellenezte a kifizetések felfüggesztését, és nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy előbb nem konzultáltak velük, míg más biztosok szintén bírálták Várhelyi nyilatkozatát.

Kedd estére letisztult a helyzet. Az uniós kifizetések folytatódnának, amíg a Bizottság befejezi annak felülvizsgálatát, hogy nem finanszíroznak-e véletlenül terrorista csoportokat.

Felfüggesztett egyoldali támogatások

Hétfőn Ausztria és Németország bejelentette, hogy felfüggesztik a palesztinoknak nyújtott több tízmillió eurós segélyprojekteket. A döntést azzal indokolták, csak így lehet biztosítani, hogy a források ne kerüljenek rossz kezekbe. Szalah Abdel-Safi bécsi palesztin nagykövet közleményében a palesztin lakosság kollektív megbüntetésének nevezte a bejelentett osztrák intézkedést, amely szerinte egyúttal a palesztin civil lakosság elleni agresszív izraeli politika támogatását jelenti. Az osztrák kancellár azt is megemlítette egyes nemzetközi reakciók rémisztők voltak a történtek után. Az Iránban kitört örömünnep után az osztrák külügyminisztérium bekérette az iráni nagykövetet. Az osztrák segély nagyjából 19 millió eurót tett ki évente. A német fejlesztési minisztérium 250 millió eurós fejlesztési forrást különített el kétoldalú projektekre a palesztin területeken ebben és a jövő évben.

Kedden Svédország és Dánia is felfüggesztette a palesztinoknak szánt fejlesztési segélyeket a Hamász radikálisainak áldozatok százait követelő hétvégi véres támadása nyomán, a humanitárius segélyek folyósítását nem szüneteltetik.

Az USA, az EU álláspontja és a Palesztin Hatóság

Kedden este beszélt Joe Biden amerikai elnök és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főtárgyalója is. Mindkét politikus fő üzenete Izrael töretlen támogatása volt, ugyanakkor arra kérték az ország kormányát, hogy bánjanak kíméletesen a palesztin lakossággal és ne tegyék őket felelőssé a Hamász atrocitásai miatt. A Hamász nem képviseli a palesztin embereket. A palesztin embereket is emberi pajzsként használják – mondta az amerikai elnök. Hasonlóan fogalmazott Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főtárgyalója is: A palesztinok kollektív büntetése nem fair és nem is produktív. Nem áll sem az érdekünkben, sem a béke érdekében. Nem minden palesztin terrorista — mondta, majd hozzátette, hogy az Európai Unió továbbra is partnerként tekint a Palesztin Hatóságra.

Ennek ellenére Hasszan Albalawi, a Palesztin Hatóság brüsszeli képviseletének első tanácsosa egy interjúban kedden azt mondta, csak akkor ítélné el a szombati Hamász által szervezett mészárlást, ha a zsidó állam visszavonulna az 1967-es határok mögé. Sokan úgy vélekednek, hogy az ehhez hasonló nyilatkozatok miatt merülhet fel az uniós támogatások mibenlétének kérdése.