Search
Close

Az EU pecséttel küzdene a versenyképességért

Brüsszel, 2023. október 17.
A sorozatos válságok és geopolitikai folyamatok többször a globális piac megrendülését hozták magukkal az elmúlt években. Ennek következtében az Európai Unió kiemelt célja lett, hogy csökkentse a globális függőségét a kritikus gazdasági ágazatokban. Az Európai Bizottság javaslata szerint, amit most módosításokkal az Európai Parlament is megszavazott, a stratégiailag kiemelt, kritikus ágazatokban működő uniós vállalatok egy hivatalos pecsétet és plusz forrást kaphatnának, hogy gyors növekedésre legyenek képesek, ezzel elérve a kitűzött versenyképességi célokat. Az új uniós eszköz közvetlenül 13 milliárd eurót biztosítana a vállalatok számára.

Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) - új uniós eszköz

A Stratégiai Technológiák Európai Platformja nevű eszköz célja, hogy megerősítse az európai versenyképességet és ellenálló képességet a stratégiai ágazatokban, valamint csökkentse a függőséget a külföldi ellátási láncoktól. A tervek szerint a STEP elősegíti a digitális gazdaság, a karbonsemleges iparágak és a biotechnológiák kulcsfontosságú technológiai értékláncainak növekedését, valamint a munkaerő- és készséghiány kezelését és az innováció támogatását.

“Szuverenitási pecsét”

A "Szuverenitás-pecsétet" minden olyan vállalati vagy szervezet által elindított projekt megkaphatja, amely a Horizont Európa, a Digitális Európa program, az Európai Védelmi Alap, az EU4Health program vagy az Innovációs Alap pályázati felhívásainak versenyeztetési eljárásában magas pontszámot ért el. Amennyiben egy kiváló minőségű projekt a korlátozott költségvetési lehetőségek miatt nem kaphat finanszírozást abból a programból, amelyre pályázott, a "Szuverenitási pecsét" címke segítségével kiváltságos és egyszerűsített hozzáférést kap a STEP keretében rendelkezésre álló egyéb finanszírozási forrásokhoz.

Ez a pecsét segítene a projekteknek magánberuházásokat vonzani azáltal, hogy igazolja a STEP célkitűzéseihez való hozzájárulásukat. Így a piaci szereplők számára iránymutatásul szolgálhat majd a befektetési döntések meghozatalában.

Az EP által javasolt összegek

Az Európai Bizottság eredetileg 10 milliárd eurót javasolt keretösszegnek. Az európai parlamenti képviselők ezen felül további 3 milliárd eurót szorgalmaznak, így a STEP költségvetése 13 milliárd euróra emelkedne. Az EP javaslata alapján 5 milliárd eurót az Innovációs Alap forrásainak növelésére, 4,2 milliárd eurót pedig az InvestEU-rendelet bővítésére, 1,3 milliárd eurót a Horizont Európáról szóló rendelet szerinti pénzügyi keretösszeg növelésére kellene fordítani és további 2,5 milliárd euróval növekedhetne az Európai Védelmi Alap keretösszege.

Összeségében a remények szerint a közvetlen uniós forrásokon túl a Stratégiai Technológiák Európai Platformja akár 160 milliárd eurónyi beruházást is becsatornázhat az uniós vállalatokhoz.

Következő lépések

Amint a tagállami kormányokból álló Tanács megállapodott a közös álláspontjáról, megkezdődhetnek a tárgyalások a Tanács és az Európai Parlament között. Az EP-képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy a tervezetről, valamint az uniós költségvetés hosszú távú felülvizsgálatáról minél hamarabb megállapodás szülessen, mivel a csomagot be kellene építeni a 2023 novemberében megtárgyalandó 2024-es éves uniós költségvetésbe.