Search
Close

Ismét asztalhoz ül az Atlanti-óceán két partja: EU-USA csúcs

Brüsszel, 2023. október 19.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Washingtonba utaznak pénteken, ahol Joe Biden amerikai elnök fogadja őket. Ezzel több mint két év után az első hivatalos csúcstalálkozóját tartja az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok.

A pénteki találkozó központi témái

Természetesen mindamellett, hogy az aktuális geopolitikai témákat átbeszélik a felek, mint az orosz-ukrán háború, valamint az izraeli konfliktus, más fontos szakpolitikai témákat, kérdéseket is körül fognak járni a résztvevők.

Mind az Amerikai Egyesült Államok, mind az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy a gazdaságát sokkal inkább a tiszta energiákra alapozza, így a tárgyalások központi eleme lesz az amerikai Inflation Reduction Act (IRA) és ennek az európai uniós megfelelője is, a Green Deal Industrial Plan, azaz a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv. A vonatkozó témában fontos látni, hogy bár jóllehet az USA és az EU alapvetően egymás szövetségesei, ilyen fokú gazdaságélénkítő csomagok esetén bizony egymás versenytársai is. Míg az Egyesült Államok olyan képességgel rendelkezik, hogy IRA csomagját mintegy 361 milliárd dollár összértékben foganatosította a zöld beruházások tekintetében, addig az Európai Unió a Green Deal Industrial Plan csomagjának összértéke zöld beruházások kivitelezésében ehhez képest körülbelül 225 + 5,4 + 20 milliárd eurót (Brexit-kiigazítási tartalék + fennmaradó RRF-hitelek + további RRF-támogatások) tesz ki. Ebből a tekintetből a pénteki találkozó alkalmat adhat mindkét félnek arra, hogy a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség támogatása érdekében elkötelezzék magukat az egymással ellentétes támogatási programokkal való együttműködés mellett.

A további központi témák sorában kicsit sem elhanyagolandó a biztonságos és reziliens ellátási láncok kérdésköre. Értelemszerűen nem is lehet más, mint fontos az ellátási láncok szerepe, hiszen a mai interdependens világban a gazdasági biztonság egyik fő pillérét adja, ha maguk a gazdasági teljesítmény előállításához szükséges különböző részelemek láncolatai is biztonságban vannak. Így ennek köszönhetően erről is értekezni fognak Washingtonban.

A biztonságos és reziliens ellátási láncok kérdésköre már magában is érinti a gazdaság reziliencia témakörét. Nem elég csak azt számba vetni, hogy a különböző termékek összeállításához szükséges részfolyamatok, valamint az ezekhez szükséges nyersanyagok ellátási lánca biztonságos környezetben működjön, a gazdaságnak ütés állónak is kell lenni. Az a helyzet, hogy fel kell készülnie külön-külön is, de még inkább együtt az USA-nak és az EU-nak esetleges válságokra, válsághelyzetekre, mert nem kérdés, hogy a multipoláris világrend, illetve a poszthegemón világrend megjelenésével egyre több konfliktussal fog szembesülni a világ.

A napjaink trendszetter témájainak egyike nem véletlenül a mesterséges intelligencia. A mesterséges intelligencia szerepe már manapság is igazán jelentős, ez a folyamat a jövőben még inkább fel fog gyorsulni. Egy szó, mint száz, megkerülhetetlen a téma. A jogalkotók egyelőre egészen biztosan nem képesek tartani a tempót az M.I. fejlődésével, így elengedhetetlen, hogy magas amerikai-uniós szinten is vizsgálják a vonatkozó technológiát érintő problémaköröket.

Erősödő kereskedelmi kapcsolat

Az Európai Bizottság adatai alapján, ha szűken aránnyal is, de az EU és az USA egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei. Az elmúlt évtizedben a felek közötti kereskedelem több mint kétszeresére nőtt. Az Európai Unió három legfontosabb importszektora az USA-ból: a földgáz, a kő- és nyersolaj és a gyógyszerek, gyógyszeripari termékek. Az EU legfontosabb export szektorai az USA-ba: gyógyászati és gyógyszerészeti termékek, gyógyszerek és gépjárművek.

Közösen léphetnek fel Kínával szemben

Az EU várhatóan bejelenti a kínai acélgyártók szubvencióellenes vizsgálatát, illetve az Egyesült Államokkal kötött megállapodást a kínai fémek exportjának megfékezéséről – amelyek szerintük elárasztják a világpiacot a kínai acélgyártók termékeivel.

Az EU tisztviselői azt is közölték, hogy megállapodást kötnek a kritikus nyersanyagokról – az elektromos járművek akkumulátorainak gyártásához használt ásványokról.

Ez lehetővé tenné az európai autógyártók számára, hogy részesüljenek minden egyesült államokbeli támogatásból, amelyet Biden úgynevezett inflációcsökkentő törvénye alapján nyújtottak, ebben az esetben ez az amerikai gyártású elektromos járművek használatát hivatott előmozdítani.