Search
Close

Uniós javaslatok várhatóak a távközlési szektorban

Brüsszel, 2023. október 26.
A spanyolországi Leónban tartott informális miniszteri találkozón az Európai Unió telekommunikációért és digitalizációért felelős miniszterei közös nyilatkozatot fogadtak el egy olyan emberközpontú neurotechnológia kifejlesztéséről, amely védi a digitális jogokat és hozzájárul a nyílt stratégiai autonómia felé való haladáshoz. Az Európai Bizottság a találkozón jelezte, egy fehér könyvben dolgozza ki hivatalos javaslatait a távközlési szektorra vonatkozóan.

Neurotechnológiáról röviden

A neurotechnológia olyan eszközökre és eljárásokra utal, amelyeket az állatok vagy emberek idegrendszerének szerkezetéhez és működéséhez való hozzáférésre, annak megfigyelésére, vizsgálatára, értékelésére, manipulálására és/vagy utánzására használnak. Napjaink egyik legígéretesebb technológiájaként tűnik ki, mivel számos lehetőséget kínál a mentális és neurológiai betegségekben, például az Alzheimer-kórban szenvedő emberek új kezelése és megelőző gyógyítása terén. Ez a technológia a gyakorlatok és eszközök széles skáláját öleli fel, beleértve a testbe ültetett belső implantátumokkal végzett invazív technikákat, mint például bizonyos agy-számítógép interfészek (BCI), zárt hurkú neurofeedback, valamint a nem invazív módszereket, amelyek közül néhányat már régóta használnak, mint például a mágneses rezonancia képalkotás (MRI), az elektroenkefalográfia (EEG) és a transzkraniális mágneses stimuláció (TMS). Bár fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül az invazív neurotechnológiák lehetséges kihívásait, ebben a nyilatkozatban elsősorban a nem invazív technikákra összpontosítunk.

E technológia nem invazív és nem orvosi alkalmazásai új lehetőséget kínálnak az oktatás, a jólét vagy a szórakozás átalakítására többek között a neurostimuláció vagy az agyi moduláció és stimuláció révén. Lehetővé tehetik a vállalatok számára az innovációt, hatékonyabb és átfogóbb oktatást, valamint teljes és magával ragadó (vagy vegyes) szórakozási élményt kínálva. A neurotechnológia további fejlődése azonban olyan alapvető kérdéseket vet fel, amelyek vitát igényelnek, például az emberi jogok tiszteletben tartása tekintetében.

A Leóni Nyilatkozat

A dokumentumban az uniós tagállamok elkötelezik magukat az EU versenyképességének és nyílt stratégiai autonómiájának megerősítése mellett. "Fontos, hogy proaktívak legyünk és már most cselekedjünk annak érdekében, hogy az EU értékeivel és normáival összhangban az innováció előmozdításával és a beruházások ösztönzésével jelentős szereplővé váljon az neurotechnológiákhoz kapcsolódó feltörekvő piacokon" - olvasható a nyilatkozatban.

Nadia Calviño megbízott spanyol gazdasági és digitális átalakulásért felelős miniszter elnökölt a találkozón, és mérföldkőnek nevezte a León-i nyilatkozatról szóló megállapodást. Az ülés végén tartott sajtótájékoztatón Calviño hangsúlyozta, hogy az EU Tanácsának spanyol elnöksége prioritásként kezeli a digitalizációt. A spanyol elnökség egyértelműen kifejezte, hogy az Európai Uniónak továbbra is mércének kell lennie az új technológiák nemzetközi szintű szabályozásában, védve az alapvető európai jogokat és értékeket és különösen a megkülönböztetésmentesség elvét, a magánélet védelmét és az adatbiztonságot, valamint a legkiszolgáltatottabb csoportokat, például a gyermekeket.

"Valamennyi tagállam támogatja, hogy továbbra is ösztönözzük az innovációt, a biztonságos infrastruktúrába való beruházást, az új technológiák fejlesztését, jogaink és demokratikus értékeink védelmét, valamint stratégiai autonómiánk védelmét" - nyilatkozta Calviño. Továbbá a spanyol miniszterasszony hangsúlyozta, hogy Spanyolország az első európai ország, amely nemzeti neurotechnológiai központot hozott létre. A központ Madridban található kutatási programokat és vállalati együttműködéseket fog támogatni.

A távközlési szektor előtt álló kihívások

A keddi első munkaülés a távközlési ágazat előtt álló kihívások áttekintésére szolgált.

"Biztosítanunk kell, hogy az új szabályozási és versenykeret megfelelő legyen" - jelentette ki Nadia Calviño, majd tette hozzá - "mert a digitális infrastruktúra a modern gazdaság gerince". E tekintetben a miniszterek megállapodtak abban, hogy folytatják a kontinens biztonságos és rugalmasan ellenálló infrastruktúráinak fejlesztését.

Az uniós célkitűzések között szerepel a 100%-os lesz a szélessávú és nagysebességű internet hozzáférése, az 5G kiépítésének felgyorsítása, valamint a köz- és magánszféra együttműködésének erősítése a kontinensen történő beruházások érdekében.

Fehér könyv, az EU hivatalos álláspontja az ágazatról

A vonatkozó miniszterek első plenáris ülésének elején Nadia Calviño miniszterasszony az Európai Bizottság által indított nyilvános konzultációra hivatkozott, amelynek célja az európai távközlési ágazat jövőjének meghatározása és megfelelő szabályozási keret biztosítása a digitális évtizedhez.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa elmondta, hogy a tagállamokkal és a különböző piaci érdekelt felekkel (technológiai szolgáltatók, platformok, civil szervezetek stb.) konzultáltak, és következtetéseket vontak le, amelyekből a leóni ülés után megkezdődik a fehér könyv kidolgozása.

A hálózatok (különösen a tenger alatti kábelek) és a kibertér védelme, a mesterséges intelligencia, a csúcstechnológiát képviselő számítástechnika és a műholdak - többek között ezek a témák szerepelnek majd a fehér könyvben, amelyet várhatóan a belga EU-elnökség alatt, 2024 első felében mutatnak be.

Digitális évtized

Az utolsó munkaülésen a miniszterek bemutatták a 2030-as Digitális Évtized célkitűzései terén elért nemzeti eredményeket. Ez a tervezet a tagállamok európai útiterve a digitális átalakulás társadalmi-gazdasági lehetőségeinek megragadására.

"A 2030-as Digitális Évtized a mi célunk, amit közösen vállaltunk, hogy Európában felvértezzük magunkat az infoszférát megalapozó infrastruktúrával, és egyúttal digitális céljainkat is megvalósítsuk" - hangsúlyozta Thierry Breton, a belső piacért felelős európai biztos.