Search
Close

Jelentősen változhat az EU energiapiaca

Brüsszel, 2023. november 16.
Az Európai Zöld Megállapodás keretében az energiaágazatra vonatkozó metánkibocsátási rendeletről állapodott meg az Európai Unió Tanácsa, valamint az Európai Parlament. A rendelet lényege, hogy metánkibocsátási határértékeket ír elő az európai olaj- és gázimportra, ezzel nyomást gyakorolva a nemzetközi beszállítókra azzal céllal, hogy szorítsák vissza az üvegházhatást okozó gáz szivárgását. Az Unió részéről ez a döntés abban az esetben bizonyulhat jelentőségteljesnek, ha a számottevő kibocsátással rendelkező nemzetközi szereplők úgy, mint Oroszország, Kína és az USA is hasonló szabályozással állának elő. Ám erre jelenleg csekély esély mutatkozik.

A héten a Tanács és a Parlament ideiglenes politikai megállapodást ért el az energiaágazat metánkibocsátásának nyomon követéséről és csökkentéséről szóló rendeletről. Az alig néhány héttel a COP28 klímakonferencia előtt bejelentett ideiglenes megállapodás értelmében a fosszilis gáz-, olaj- és szénipar a legszigorúbb ellenőrzési szabványok szerint köteles lesz megfelelően mérni, nyomon követni, jelenteni és ellenőrizni metánkibocsátását, és intézkedéseket hozni annak csökkentésére. Az ENSZ 2021-es glasgow-i klímacsúcsán aláírt ígéret értelmében az USA és az EU vezetésével 2030-ig 30 százalékkal csökkenteni kell a globális metánkibocsátást. Ez a célkitűzés összhangban van az EU 2030-ig megfogalmazott különálló klímacéljával, melynek értelmében 2030-ig az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenti az összes üvegházhatású gáz kibocsátását (Fit for 55). 

Hogyan nézne ki a szabályozás? 

A szerdán elfogadott rendeletek értelmében az olaj-, gáz- és szénipari vállalatoknak 2027-től a fosszilis tüzelőanyagok importőreire is vonatkozó szabályok értelmében a metánszivárgásokat az egész EU-ban nyomon kell követniük, fel kell tárniuk és ki kell javítaniuk. Az importőröknek 2030-ra meg kell majd felelniük a metánintenzitásra vonatkozó, még meghatározásra váró maximális küszöbértékeknek. 

Az uniós tárgyalófelek megállapodtak abban is, hogy az olaj- és gázkitermelés során a metán szinte teljes kiszellőztetését és fáklyázását megtiltják, és az üzemeltetőknek a jogszabály hatálybalépésétől számított egy éven belül - miután az Európai Parlament hivatalosan is aláírta - szivárgás-ellenőrzést és -felmérést kell végezniük. 

Az uniós tárgyalófelek azonban a héten nem állapodtak meg az energiaágazatból származó metán csökkentésére vonatkozó konkrét célkitűzésről, ahogyan azt a parlament kérte. 

Miért fontos tényező a metán? 

A metán a globális felmelegedés mintegy harmadáért felelős. Rövidebb ideig marad a légkörben, de intenzívebb felmelegítő hatása van, mint a szén-dioxidnak. Ennek eredményeként gyorsabb megoldásnak tekinthető az éghajlatváltozás visszaszorítására irányuló erőfeszítésekben a metánkibocsátás csökkentése. 

A kiszabaduló metán nagy része, amely a gáz fő összetevője, az olaj és a gáz kitermelése és elosztása során szabadul fel, a fáklyázás, vagyis a felesleges gáz elégetése, vagy a szivárgás mögött álló rossz infrastruktúra következtében. 

Az EU a változáshoz kevés lesz 

A világ legnagyobb metánszennyezői - köztük Kína, Oroszország és India - nem írták alá a globális kötelezettségvállalást, bár Kína az elmúlt héten tett egy kis lépést azzal, hogy vállalta a metánszivárgás nyomon követését. 

Az Európai Unió katalizátora esetleg lehet a változásoknak, de jelentős szereplője biztosan nem. A világ legnagyobb metánszennyező országai egyelőre nem tűnnek úgy, hogy hajlandóak lennének, akár csak csekély mértékben is, változtatni az energetikai  

Jutta Paulus, az Európai Parlament zöldpárti képviselője és a megállapodás vezető tárgyalója szerint a megállapodás alapvető fontosságú ahhoz, hogy nyomást gyakoroljanak a többi országra. Ezáltal a COP28 konferencián javítsanak az éghajlatváltozással kapcsolatos globális célkitűzéseken. 

Hozzátette: “Politikai szempontból: nagyon fontos, hogy teljes mellszélességgel menjünk a COP-ra, megmutassuk, hogy teszünk lépéseket a metán ellen, és a határainkon túlra is tekintünk, mert tudjuk, hogy az energiánk túlnyomó többsége importból származik". 

Változás a beszerzési oldalról 

Az importszabályok valószínűleg a főbb gázszállítókat, köztük az Egyesült Államokat, Algériát és Oroszországot fogják leginkább sújtani. Moszkva tavaly csökkentette az Európába irányuló szállításokat, és azóta Norvégia váltotta fel Európa legnagyobb vezetékes gázszállítójaként, amelynek gázellátása a világ egyik legalacsonyabb metánintenzitású gáza. 

Következő lépés 

A rendeletek az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyása és megerősítése után lépnek majd életbe.