Search
Close

2024-ben jön a költségvetési szigor

Brüsszel, 2023. november 21.
A Stabilitási és Növekedési Paktum általános mentességi záradéka 2024-ben megszűnik - közölte az Európai Bizottság. A Covid19 járvány okozta rendkívüli helyzetre adott reakcióként 2020-ban bevezetett mentesség fenntartása ma már nem indokolt. A tagállamok újra korrekciós intézkedéseket kell majd hozzanak, ha a költségvetési hiányuk meghaladja a GDP három, illetve államadósságuk a GDP 60 százalékát. Ez több európai kormánynak fejtörést okozhat jövőre.

Az Európai Bizottság elindította a gazdaságpolitikai koordinációt, a 2024-es európai szemeszter ciklusát. Az európai szemeszter olyan éves gyakorlat, amelynek célja a gazdaság-, költségvetési, foglalkoztatási és szociálpolitikának az Európai Unión belüli koordinációja. 

Az őszi csomag a 2023. évi őszi gazdasági előrejelzésre támaszkodik, amely kimutatta, hogy az EU gazdasága továbbra is ellenálló az elmúlt években elszenvedett többszörös sokkhatással szemben. Viszont 2023-ban a magas infláció és a szigorúbb finanszírozási feltételek mellett veszített növekedési lendületéből, és 2024-ben csak mérsékelt fellendülés várható. 

A kijelölt célok 

Az európai szemeszter négy prioritása továbbra is a következő:  

  • a környezeti fenntarthatóság,  

  • a termelékenység,  

  • a méltányosság  

  • és a makrogazdasági stabilitás előmozdítása a versenyképesség fenntarthatóságának elősegítése érdekében.  

Ez a megközelítés összhangban van az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival, amelyek az európai szemeszter szerves részét képezik. 

A Bizottság értékelése a tagállami költségvetési tervezetekről 

Az Európai Bizottság szerint a költségvetési politikának támogatnia kell a monetáris politikát az infláció csökkentésében és a pénzügyi fenntarthatóság megteremtésében, miközben elegendő teret biztosít a további beruházásokhoz és a hosszú távú növekedés támogatásához. A brüsszeli testület e szempontok alapján értékelte az eurozóna tagállamait. Íme a bizonyítvány: 

Mindössze 9-en felelnek meg a tanácsi ajánlásoknak: Ciprus, Észtország, Görögország, Írország, Litvánia, Spanyolország és Szlovénia. 

Az értékelés szerint nem teljesen felelnek meg az elvárásoknak: Ausztria, Luxemburg, Lettország, Hollandia, Málta, Németország, Olaszország, Portugália és Szlovákia.

Négy tagállam pedig egyáltalán nem felel meg az uniós elvárásoknak: Belgium, Finnország, Franciaország, Horvátország. Emiatt ők a későbbiekben szégyenpadra kerülhetnek.

Hozzá kell tenni, hogy az Európai Bizottság megfigyelési listáján való szereplés nem von maga után automatikusan következményeket. Az Európai Bizottságnak később döntenie kell arról, hogy megindítja-e a „túlzottdeficit-eljárást” azon országok esetében, amelyek nem hoznak megfelelő korrekciós intézkedéseket, ami pénzügyi szankciókat vonhat maga után.

Makrogazdasági vizsgálat is lesz 

A makrogazdasági egyensúlytalansági eljárás előző fordulója megállapította, hogy a költségvetés Ciprus, Németország, Görögország, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Románia, Spanyolország és Svédország esetében küzd egyensúlyi problémákkal. Ennek következtében a 2023-2024-es ciklusban ismét részletes felülvizsgálatokat készítenek ezeknek az országoknak az esetében.