Search
Close

A Bizottság új jogszabályt javasol az illegális migrációra ösztönző online posztok ellen

Brüsszel, 2023. november 28.
Bűncselekménynek minősülhetnek majd azok a Facebook-bejegyzések, amelyek segítik vagy felszólítják a migránsokat, hogy illegális úton jöjjenek az Európai Unióba, miután az Európai Bizottság új jogszabálytervezetet javasolt a migránscsempészet elleni küzdelemre. A javaslat egy 20 éves jogszabályt korszerűsítene.

A migránscsempész-hálózatok jelentős nyereséget termelnek a bűncselekményekből: világszerte évente 4,7-6 milliárd eurót.  A bűnszervezetek működése gyorsan változik, alkalmazkodva a körülményekhez és a nemzeti hatóságok reakcióihoz. 

Idén újra az egekbe emelkedett az illegális határátlépések és próbálkozások száma, ami 2016 óta a legmagasabb adatokat mutatja. A Frontex adatai szerint a 2023-as évben 233 139 illegális érkezőt regisztráltak az Európai Unió területén. 

A Bizottság javaslata 

Az Európai Bizottság szerint szükség van a jogi keret modernizálására az EU területére történő jogosulatlan beutazás, átutazás és tartózkodás megelőzése és megakadályozása érdekében. Az öt kulcsfontosságú célkitűzés között szerepel, hogy a nyilvános felbujtás az illegális határátlépésre bűncselekménynek minősüljön, kiterjedve ezen keresztül a digitális eszközökön és közösségi médián keresztül történő migránscsempészetre is. 

A legtöbb illegális határátlépést a közösségi médiában hirdetik, üzenetküldő alkalmazásokon szervezik, és digitális pénzátutalással fizetik ki - mondta Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke egy beszédében. Ezt pedig csak nemzetközi szinten, az internetes vállalatokkal együttműködve lehet kezelni – tette hozzá. Emiatt a jogszabály végrehajtása során az összes közösségi média platformmal szorosan együttműködnének. 

A tervezet alapján a súlyosabb bűncselekmények esetében, amelyek egy vagy több ember halálát okozzák, az uniós jogszabályban meghatározott 8 év helyett legalább 15 évig terjedő szabadságvesztés lenne a maximális büntetési tétel. Ezen intézkedéssel az a szándék, hogy hatékonyabban szankcionálják az életveszélyes helyzeteket teremtő cselekményeket. 

A tagállamok joghatósága kiterjedne olyan esetekre is, mint például hajók süllyedése nemzetközi vizeken, és azon belül is, amikor a bűncselekmények a tagállamokban bejegyzett járműveken történnek. A fő cél az, hogy az eljárások kifejezetten a bűnszövetkezetek ellen irányuljanak. 

A tagállamoknak kötelességük lenne biztosítani megfelelő forrásokat nemzeti hatóságaik számára az embercsempészek hatékony megelőzése, kivizsgálása és büntetőeljárás alá vonása érdekében. Ez segítene erősíteni a hatóságok képességeit az illegális migráció elleni küzdelemben. 

Végül, a tagállamoknak évente statisztikai adatokat kellene gyűjteniük és jelenteniük a migránscsempészet mértékéről, az esetek felderítésének és a válaszlépések hatékonyságának javítása érdekében. 

Az uniós szintű koordináció megerősítése 

Az Europol Migránscsempészés Elleni Küzdelem Európai Központját megerősítenék a tagállamok és más uniós intézmények segítségével. A Központ figyelemmel kíséri a migránscsempészet és az emberkereskedelem tendenciáit, éves jelentéseket, stratégiai elemzéseket, fenyegetésértékeléseket és helyzetjelentéseket, valamint nyomozati és operatív intézkedéseket készít. 

Globális szövetséget szorgalmaz a Bizottság 

A Bizottság technikai szakértői csoportokat hív össze az uniós intézmények, ügynökségek, tagállamok, partnerországok, nemzetközi szervezetek és más érdekelt felek képviselőiből. Az egyeztetések célja szorosabbra fűzni az együttműködéseket, ezzel hatékonyabbá tenni a migránscsempészek elleni fellépést. 

Hatályba lépésig vezető út 

A Bizottság jogszabályjavaslatát most az Európai Parlament és a Tanács fogja megtárgyalni. A folyamat akár hónapokat is igényelhet.