Search
Close

Nem ellenőrzik megfelelően az Ukrajnának juttatott EU-s pénzeket - mondta ki az EP-szakbizottsága

Brüsszel, 2023. december 5.
Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elfogadta a 2022-es évre vonatkozó csalás elleni jelentést, amelyben kimondják, hogy az Ukrajnának juttatott uniós pénzeket nem felügyelik megfelelően. Az EP-képviselők arra kérik az Európai Bizottságot gyakoroljon nagyobb kontrollt az uniós források felett.

A hétfőn 17 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben a szakbizottság hangsúlyozza, hogy az uniós pénzügyi érdekek szempontjából nagy kockázatot jelent az uniós pénzeszközök felhasználásakor tapasztalható nepotizmus.

Gondok Ukrajnában

Az elfogadott európai parlamenti jelentés szerint a nem uniós országoknak nyújtott segítségre szánt uniós pénzeket, valamint az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott válaszlépésekre szánt európai pénzeket nem ellenőrzik és felügyelik megfelelően. Felszólítják a Bizottságot, hogy végezzen alaposabb ellenőrzéseket annak biztosítása érdekében, hogy az uniós pénzeket a céloknak megfelelően költsék el, ill. azok a leginkább rászorulókhoz kerüljenek.

A képviselők különösen aggasztónak tartják az előcsatlakozási támogatási eszközt (IPA) érintő kiugró szabálytalanságokat, és felszólítják a Bizottságot, hogy a jövőben is biztosítsa a csalás elleni védelmet, például Ukrajna esetében, amely jelentős forrásokat kap az IPA-ból és a Horizont Európa keretprogramból.

Jogállamisági problémák

Az EP-szakbizottságának véleménye szerint a Bizottság riadalmat kelt azon bejelentett tervével, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RFF) felfüggesztett 6,3 milliárd eurót folyósítaná Magyarországnak, cserébe azért, hogy az ország jóváhagyja az Ukrajnának nyújtott támogatást. A jelentésben világosan üzentek a képviselők: a felfüggesztett pénzeszközöket csak akkor szabad Magyarországnak folyósítani, ha a magyar kormány által elfogadott korrekciós intézkedések a gyakorlatban is hatékonynak bizonyultak.

Lengyelországgal kapcsolatban megismétlik az igazságszolgáltatás és a médiaágazat súlyos hiányosságaira vonatkozó megállapítások miatti aggodalmukat, és arra kérik a Bizottságot, hogy csak akkor szabadítsa fel az RRF-ből származó forrásokat, ha a jogállamiság tiszteletben tartásával kapcsolatos valamennyi kérés teljesült.

Csatlakozzon mindenki az Európai Ügyészséghez

Az EP-képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy Dánia, Magyarország, Írország, Lengyelország és Svédország haladéktalanul csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Az uniós ügyészségnek önálló költségvetést kell biztosítani - szorgalmazzák -, hogy az Európai Unió érdekeit a lehető legjobban megvédhesse.

Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) miatt aggódnak

A jelentésben továbbra is aggályosnak tartják, hogy az EU pénzügyi érdekeit nem védi megfelelően az RRF. A tagállamok jelentési és ellenőrzési rendszerei hiányosak, az RRF kifizetési modelljének sajátosságai miatt nehézségekbe ütközik a hiba arány értékelése, valamint a Bizottság kifizetés-felfüggesztési módszertanának jelentős korlátai vannak.

Bár a tagállamok jelentései és a csalásgyanús esetek nyomon követése között jelentős különbségek vannak, a képviselők arra kérik különösen Finnországot, Írországot és Lengyelországot, hogy fogadjanak el nemzeti csalásellenes stratégiákat, hogy megmutassák, komolyan veszik az uniós források védelmét.