Search
Close

Az EU megnyitotta a pénzcsapokat

Brüsszel, 2023. december 29.
Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, közel 300 milliárd forint új uniós forrás érkezett Magyarországra a RePowerEU keretéből. Magyarország módosított gazdaságélénkítési tervét december 8-án hagyták jóvá az uniós pénzügyminiszterek, ezzel vált szabaddá az út a pénzek folyósítása előtt. Magyarország mellett további tagállamok is részesültek kifizetésekben úgy, mint Németország, Görögország, Olaszország, Portugália, Szlovákia és Szlovénia.

Milyen forrásbevonásban részesül Magyarország?

Magyarország és az Európai Bizottság között fennálló viták következményeképp nem kap meg bizonyos uniós pénzeket, egyik ilyen forrás a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF). Ebben az esetben a jogállamisági (kondicionalitási) eljárás okán került befagyasztásra az RRF kifizetése. A Bizottság álláspontja szerint akkor kapja meg Magyarország az RRF pénzeket, ha teljesíti a 17 jogállamiságot érintő és 10 egyéb, összesen 27 szupermérföldkövet.

Az RRF-hez kapcsolt, energiabiztonsági beruházásokat finanszírozó RePowerEU-fejezet esetében az előlegfizetésekhez nem tartozik jogállamisági feltételrendszer és a RePowerEU fejezethez előfinanszírozás iránti kérelmet lehet csatolni, ezt Magyarország megtette. A szabályozás úgy szól, hogy ha az Európai Tanács december 31-ig elfogadja a módosított RRF-tervről szóló végrehajtási határozatot (ez megtörtént a magyar esetben december 8-án), akkor a Bizottság az érintett tagállam által kérelmezett, az adott tagállam RePowerEU-fejezetének finanszírozását szolgáló kiegészítő finanszírozás összesen legfeljebb 10+10 százalékának megfelelő összegű előfinanszírozást folyósíthat két részletben.

Ez az ismert 3,9 milliárd eurós hiteligény elfogadását alapul véve azt jelenti, hogy a 0,7 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatási résszel számolva akár összesen 920 millió eurónyi előleget vehetne fel Magyarország. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy így számolva 460 millió euró (176 milliárd forint) érkezett volna kettő részletben, ezzel szemben nagyobb tétel, 300 milliárd forint érkezett. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a magyar kormány jobb pozíciót tudott kialkudni.

Felgyorsulhatnak a kifizetések, hat uniós tagállamnak folyósított forrásokat az Európai Bizottság

Nemcsak Magyarország, hanem több uniós tagállam is hadilábon áll az RRF pénzek lehívásával. Ezen tagállamoknak a legtöbb esetben nem megfelelő a terve, ezért az Európai Bizottság szakmai szempontokat figyelembe véve nem hagyja jóvá kifizetési kérelmeiket. Az év végén azonban egy nagyobb csomagot hagyott jóvá, így hat uniós ország is forráshoz jutott.

Németország először jutott forráshoz a Covid-világjárvány miatt létrehozott uniós alapból. A német kormány szeptember 15-én nyújtotta be az Európai Bizottságnak az RRF keretében az első, 4 milliárd euró összegű kifizetési kérelmet, amely 28 mérföldkőre és 8 célkitűzésre terjedt ki. Miután az uniós testület jóváhagyta a kérelmet megindult a kifizetés. Németország 28 milliárd eurót fordíthat fejlesztésekre támogatások formájában az uniós keretből.

Az EU Görögországnak már a harmadik kifizetést teljesítette a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében. A kifizetés összege 3,64 milliárd euró (1,69 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és 1,95 milliárd euró hitel formájában) volt. Görögország teljes RRF-tervét 35,95 milliárd euróból finanszírozza az EU, amelyből 18,22 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és 17,73 milliárd euró hitel.

Olaszországnak negyedik alkalommal jutott forráshoz, amely 16,5 milliárd euró összegű vissza nem térítendő pénzügyi támogatást és kölcsönt jelentett most az olasz költségvetésnek. Olaszország teljes RRF-tervét 194,4 milliárd euróból finanszírozzák, ami az egyik legmagasabb a tagállamok keretei közül. A teljes összeg 71,8 milliárd euró támogatás és 122,6 milliárd euró hitel formájában kerül kifizetésre az EU részéről.

Portugália a harmadik és negyedik kifizetési kört összevonva, most együttesen jutott hozzá 2,46 milliárd euróhoz. A teljes keretösszeg 22,2 milliárd euróból áll, ami az ország rendelkezésére áll.

Szlovákia is már harmadszor részesülhetett a helyreállítási programból folyósított uniós forrásból. A mostani körben 662 millió euró vissza nem térítendő támogatást utalt az Európai Bizottság az országnak. Egyébként északi szomszédunk teljes kerete 6,4 milliárd euró.

A fenti ügyeken túl Szlovénia részére második körben 225,91 millió euró vissza nem térítendő pénzügyi támogatás és 310,09 millió euró visszatérítendő támogatás kifizetését hagyta jóvá a Bizottság. Szlovénia RRF-tervében megvalósuló beruházásokat 1,61 milliárd euró támogatással és 1,07 milliárd euró kölcsönnel finanszírozni az Európai Unió.