Search
Close

Közös uniós művelet jöhet a Közel-Keleten

Brüsszel, 2024. január 11.
Az Európai Unió fontolgatja, hogy új haditengerészeti műveletet indít a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózás biztonságának helyreállítása érdekében. A jemeni húszik az Egyesült Államok figyelmeztetése és jelenléte ellenére továbbra is támadják a kereskedelmi hajókat a globálisan is kritikus fontosságú vízi úton. Az uniós tagállamok ezen a héten vitatják meg a lehetőségeket. Sőt, az uniós külügyminiszterek január 22-i brüsszeli találkozóján véglegesíthetik is a terveket.

Az Irán által támogatott jemeni fegyveresek a hét elején indították eddigi legnagyobb rakéta- és dróntámadásukat a Vörös-tengeren áthaladó kereskedelmi hajók ellen. Az akció már jelentős kihívást jelentett a kritikus vízi úton járőröző amerikai és brit tengeri erőknek. A militáns csoport bejelentette, hogy nem hátrál meg és folytatja a bombázásokat, amíg Izrael nem adja fel - a szintén Teherán által finanszírozott - Hamász elleni harcot.

Az EU lehetőségei

Az Európai Unió egyik opciója az lehetett volna, hogy kiterjeszti az Atalanta-műveletét, amely a szomáliai kalóztámadások megelőzésére irányul, és amelynek keretében egy spanyol hadihajó járőrözik térségben. Ám ez már biztosan nem lesz működőképes terv, mert Spanyolország megakadályozta a lépést arra hivatkozva, hogy a misszió megbízatása nem kapcsolódik a vörös-tengeri konfliktushoz.

Egyelőre nem világos, hogy az uniós művelet hogyan hozna létre újat vagy egészítené ki az Egyesült Államok vezette - már létező missziót - a Prosperity Guardian műveletet, amelyhez több uniós ország, köztük Franciaország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország is csatlakozott. Jelenleg úgy tűnik, hogy Németország szeretne egy új uniós missziót, amivel közös uniós fellépéssel támogatni lehetne az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát.

Az USA megelőzné a közel-keleti eszkalációt

Mindeközben az Egyesült Államok vezetése mérlegeli a húszi fegyveresek fokozódó tengeri támadásainak megtorlására irányuló lehetőségeket, mivel megpróbál egyensúlyt teremteni a további agresszió elrettentésére irányuló elszántságuk és egy szélesebb körű közel-keleti háború kockázata között.

Mindeközben az Egyesült Államok vezetése mérlegeli a tengeren elkövetett eszkalálódó támadások megtorlásának lehetőségeit. A helyzet kifejezetten kényesnek ígérkezik, mert egyensúlyt próbálnak fenntartani a további agresszió elrettentésére irányuló eltökéltségük és egy szélesebb körű közel-keleti háború kirobbantásának kockázata között.

Azonban egy nyílt amerikai beavatkozásnak az elnökválasztás évében csekély az esélye, mert valószínűleg a közel-keleti eszkaláció vagy egy esetleges jemeni, szárazföldi hadművelet nem növelné Joe Biden elnök amúgy is megtépázott belpolitikai népszerűségét.