Search
Close

Közös fellépéssel orvosolná a gyógyszerhiányt az EU

Brüsszel, 2024. január 16.
Az Európai Bizottság Egészségügyi Vészhelyzetekre való felkészültséggel és reagálással foglalkozó hatósága (HERA) nyílt felhívást tett közzé a kritikus gyógyszerek szövetségéhez (Critical Medicines Alliance) való csatlakozásra. A szövetség létrehozása az Európai Bizottság által 2023 októberében bejelentett, a kritikus gyógyszerek hiányának megelőzésére és kezelésére irányuló egyik kulcsfontosságú intézkedés.

A kritikus gyógyszerek szövetségének célja a Bizottság, a nemzeti kormányok, a helyi és regionális hatóságok, az egészségügyi szakemberek, az ipar, a civil társadalom és más érdekelt felek közötti együttműködés megerősítése a kihívások, az intézkedések és a lehetséges szakpolitikai megoldások meghatározása érdekében. A szövetség egy olyan konzultációs mechanizmus, amely hálózatként is működik majd, hogy felgyorsítsa az uniós fellépés megvalósítását ezen a területen. 

A Bizottság megközelítése szerint a szövetség megvizsgálja, hogyan lehet diverzifikálni a globális ellátási láncokat, növelni Európa termelési és innovációs kapacitását. Az új entitás további működéséhez hozzá fog tartozni, hogy közös stratégiai megközelítést hoz létre az EU-ban a gyógyszerkészletek felhalmozására, valamint segíteni fogja az uniós és nemzeti finanszírozás mozgósítását és összehangolását a gyógyszerhiány megoldásának megvalósítása érdekében. 

Az Európai Egészségügyi Unió új ipari dimenziója 

A kritikus gyógyszerek szövetsége az erős Európai Egészségügyi Unió ipari ágává válik. Ajánlásokat fog kidolgozni és tanácsokat fog adni a Bizottságnak, a tagállamoknak és más uniós döntéshozóknak a régóta fennálló gyógyszerhiány kezelésére. Az Európai Gyógyszerügynökség által 2023 decemberében közzétett, a kritikus gyógyszereket tartalmazó uniós listára építve a szövetség azokra a gyógyszerekre fog összpontosítani, amelyeknél a legnagyobb a hiány kockázata, és amelyek a legnagyobb hatással vannak az egészségügyi rendszerekre és a betegekre. 

A szövetség az európai polgárok érdekében segíteni fogja a gyártási, szerződéses vagy finanszírozási megoldások felszabadítását, hogy a kritikus gyógyszerek esetében nagyobb stratégiai autonómiát biztosítson. A szövetség más, jelentős ipari kihívásokkal foglalkozó uniós szövetségek (például az akkumulátorokkal és a kritikus nyersanyagokkal foglalkozó szövetségek) tapasztalataira fog építeni, és a szakpolitikai intézkedések változatos eszköztárára támaszkodhat majd, mint például: 

  • Annak feltárása, hogyan lehet a globális ellátási láncokat stratégiai nemzetközi partnerségek révén diverzifikálni; 

  • Európa termelési és innovációs kapacitásának összehangolt módon történő fokozása a kritikus gyógyszerek és összetevőik gyártása terén; 

  • közös stratégiai megközelítés kidolgozása az EU-ban a gyógyszerkészletek felhalmozására; 

  • Az uniós és nemzeti finanszírozás mozgósításának és összehangolásának elősegítése a gyógyszerhiány megoldásának megvalósítása érdekében. 

A szövetség működése 

A kritikus gyógyszerek szövetsége nyitott minden vállalat és szervezet, a tagállamok, a helyi és regionális hatóságok és azok szervei, a szociális partnerek, a civil társadalom, az egészségügyi szakemberek, a betegek, a fogyasztók, valamint más érdekelt csoportok, uniós szervek és ügynökségek előtt. A szövetség mandátuma 5 évre szól. Várhatóan 2025 tavaszán kezdi meg munkáját, és idén ősszel teszi közzé a kritikus gyógyszerek ellátásának javítása érdekében meghozandó intézkedésekre vonatkozó első ajánlásait.