Search
Close

Felpörgeti űrprojektjeit az EU

Brüsszel, 2024. január 23.
Az Európai Unió szorgalmazza a hordozórakéta projektek felgyorsítását annak érdekében, hogy ne legyen kiszolgáltatva az Egyesült Államoknak és a SpaceX vállalatnak az űrpolitikai tervek megvalósításánál. A cél érdekében az EU egy több milliárd eurós megállapodást köthet.

A kihívás

Az Európai Unió űrhöz való közvetlen hozzáférése tavaly nyáron elveszett, miután több évtized után leállt a francia vezetésű Ariane 5 űrprogram, sőt a 2010-es évek eleje óta fejlesztette Ariane 6 pedig többszöri időbeli csúsztatás után még mindig nem indult el. Ezt követően 2023 augusztusától az európai szereplők az amerikai SpaceX vállalattól igényeltek űripari szolgáltatásokat.

Az EU vállalása

Az Európai Bizottság még ebben a negyedévben aláírja a több milliárd eurós megállapodást egy hatalmas műholdas kommunikációs hálózat kiépítésének elindításáról - jelentette be Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

Az IRIS2 (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite) az EU saját változata lesz Elon Musk Starlink projektjének mintájára, amely több ezer kis műholdat használ alacsony Föld körüli pályán az internetes szolgáltatások közvetítésére.

Az IRIS2-t az uniós nagy űrkutatási vállalataiból álló konzorcium fogja megépíteni, az Airbus, a Thales és az Eutelsat vállalatok vezetésével, de kisebb start-up cégek bevonásával. Az ipari óriások várhatóan jelentős finanszírozást is biztosítanak majd a fejlesztésekhez.

"A szerződéseket még idén aláírják" - mondta Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség főigazgatója az IRIS2 indításának terveiről.

Az Európai Űrügynökség képviselője hangsúlyozta, hogy a részben a francia Airbus tulajdonában lévő Ariane 6-tal kapcsolatos kezdeti nehézségek megoldhatók, akárcsak az olasz Vega C program is egyre jobban halad.

Miért fontos az EU-nak az űrprogram?

A hordozórakéták ahhoz szükségesek, hogy az európai űrprojektek - köztük az EU műholdas navigációs rendszere, a Galileo és a környezeti megfigyelési technológia, a Copernicus - pályára álljanak és biztonságosan működjenek.

Az uniós tervnek a hálózati sötét zónák felszámolását és az afrikai hozzáférés növelését célzó internetes szolgáltatások mellett katonai céljai is vannak. "Az IRIS2-vel kezdettől fogva kettős felhasználású megközelítést alkalmaztunk" - jelentette ki az uniós biztos.