Search
Close

Elégedetlen európai gazdák: új számottevő tényező az EP-választásokra

Brüsszel, 2024. január 25.
A németországi sorozatos, több tízezres gazdatüntetések után a napokban a francia mezőgazdászok is aktív tiltakozásokba kezdtek. Az ellenérzéseiket a zöld átállás nyomán meghozott megszorító intézkedések, bürokratikus előírások, a tagállami forrásmegvonások váltották ki és az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok váltották ki. A probléma nyilván sokrétű és összetett, ám az események nagy befolyással lehetnek az EP-választásokra. Ennek okán, az Európai Bizottság elnökének szeptemberi kezdeményezése alapján az uniós testület elindította az európai mezőgazdaság jövőjéről szóló stratégiai párbeszédet.

Az Európai Bizottság kezdeményezése

Az első találkozón Peter Strohschneider professzort nevezték ki az új fórum elnökévé, akit a német szövetségi kormány "A mezőgazdaság jövőjével foglalkozó bizottság" elnökeként szerzett hosszú távú tapasztalatai alapján neveztek ki.

Az Európai Bizottság terve alapján a Tanács és az Európai Parlament is részt vesz majd a párbeszédben, és az elnök, Strohschneider professzor rendszeresen tájékoztatja mindkét intézményt és véleményt cserél velük.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az eseményen úgy fogalmazott: "Az uniós mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripar egészséges és jó minőségű élelmiszereket biztosítanak polgáraink számára, és központi szerepet játszanak gazdaságunkban, különösen a vidéki területeken. Emellett óriási erőfeszítéseket tesznek annak érdekében is, hogy hozzájáruljanak a közös zöld és digitális átálláshoz. Ugyanakkor azonban számos kihívással kell szembenézniük, az éghajlatváltozás, az infláció és a változékony piaci hatások széles skálájával. Ezzel a stratégiai párbeszéddel olyan fórumot hozunk létre, amely világos jövőképet ad a jövőre nézve, mindannyiunk javára."

Az Európai Bizottság időzítése jól mutatja, hogy az uniós vezetők jól érzékelik, hogy a régóta tartó gazdatüntetések nem a beágyazott politikai erők malmára hagyják a vizet. Sőt a kérdés egyre égetőbb, hiszen Németország mellett Franciaországban és Lengyelországban is hatalmas tüntetések folynak.

Franciaország

Franciaországban a napok óta tartó mezőgazdász tüntetések rúgták be a francia EP-kampány motorját. Az országszerte elrendelt útlezárások és a gazdák növekvő csalódottsága lesz az első nagy politikai próbatétel a franciaországi uniós választásokon induló jelöltek számára, akik megpróbálják megnyerni a gazdatársadalmat. A francia tüntetéseken vagy egy különbség is, mert Németországgal ellentétben itt nem kizárólag a kormány ellen irányul az elégedetlenség.  A francia kormányra gyakorolt nyomással a gazdaszervezetek azt követelik, hogy az újonnan beiktatott miniszterelnök, Gabriel Attal cselekedjen Brüsszelben, és érjen el könnyítéseket a környezetvédelmi szabályozásokban. A francia kormány egy vékony jégen mozog, mivel nem tűnhet úgy, mintha zöld átállát ellenző narratívát hirdetne, de nem tűnhet süketnek a gazdák sürgető követeléseivel szemben sem.

Lengyelország

A lengyel gazdák országszerte traktorokkal vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az európai zöld megállapodás, a helyi mezőgazdaságot károsító uniós politikák és az ukrán élelmiszerek beáramlása ellen. Stefan Krajewski mezőgazdasági miniszterhelyettes szerint a tiltakozás Brüsszel - és nem Varsó - ellen irányul. A lengyel miniszter szerint a Közös Agrárpolitikát (KAP) újra kellene gondolni, hogy az ne gyakoroljon akkora nyomást a lengyel gazdákra. A lengyel tüntetőknek az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) által bevezetett korlátozó intézkedésekkel és az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányokkal is kifogásaik vannak. A lengyel kormány bízik abban, hogy a közeljövőben megoldást lehet találni a problémákra.

A Bizottság megoldási kísérlete

Az Európai Bizottság várhatóan javaslatot tesz az "autonóm kereskedelmi intézkedések" (például az importvámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések felfüggesztése) megújítására az Európai Unióba irányuló ukrán export támogatása érdekében. Ezzel a lépéssel enyhíthető lenne az ukrán gabonaszállítmányok okozta nyomás az európai mezőgazdaságon. Ám ennek ellenére a gazdák kifogásai az Európai Zöld Megállapodással kapcsolatban még továbbra fent állhatnak majd.