Search
Close

Révbe érhet a héten az AI Act

Brüsszel, 2024. január 30.
Volker Wissing német digitális miniszter bejelentette, hogy Németország támogatni fogja a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálytervezetet (AI Act), amivel valószínűleg meghiúsítja az Európai Unió egyes tagjainak utolsó kísérletét, hogy a pénteken esedékes szavazáson keresztbe tegyenek a jogszabály elfogadásának.

A német miniszter a múlt héten még bírálta a fejlett mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályok szövegtervezetét, és utalt arra, hogy ráveheti a német kormánykoalíciót, hogy ne támogassa a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt.

Az elmúlt napon azonban Wissing egy sajtónyilatkozatban visszakozott. "A mai napon a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabállyal kapcsolatos német álláspont körüli huzavona egy működőképes kompromisszummal zárult" - mondta Wissing. "A végsőkig az innovációbarát szabályok mellett kampányoltam, és sikerült elérnem, hogy a kis- és középvállalkozások számára javulást érjünk el, eltöröljük az aránytalan követelményeket, és biztosítjuk, hogy nemzetközileg versenyképesek maradjunk." - tette hozzá. A német miniszter úgy véli, "a megtárgyalt kompromisszum most megteremti az alapokat a robusztus mesterséges intelligencia fejlesztéséhez Európában".

A hét elején úgy tűnt, hogy Németország, Franciaország és potenciálisan Ausztria is a törvény jóváhagyásának útjába áll. Olaszország, amely a múltban kritikusan viszonyult a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályhoz, azzal növelte a bizonytalanságot, hogy nem közölte álláspontját.

Azzal a fordulattal, hogy Németország megváltoztatta az álláspontját, kevés az esélye annak, hogy Franciaországnak - aki a leghangosabb ellenzője a tervezetnek - sikerül összegyűjtenie azt a négy tagállamot, amely a pénteki uniós tanácsi szavazáson az új jogszabály elutasításához szükséges.

A pénteki szavazás sorsdöntő lesz, hiszen, ha mégsem kerülne elfogadásra a jogszabálytervezet az egész jogalkotási eljárást újra kellene kezdeni.