Search
Close

Magántőkét vonna be Brüsszel a védelmi iparba

Brüsszel, 2024. május 16.
Európa gazdasági és politikai színterén a védelmi ipar hosszú ideje elkerülte a legtöbb befektető figyelmét. Az erkölcsi megfontolások miatt e szektorban kevésbé aktívak az európai pénzügyi szereplők. Azonban az Oroszország által Ukrajnában folytatott háború jelentős kihívások elé állította az Európai Uniót, ami változásokhoz vezetett a védelmi ipar finanszírozásában. Most Brüsszel arra készül, hogy bevonja a magántőkét a szektor fejlesztésébe.

Etikus befektetők meggyőzése

A fegyverekkel kapcsolatos befektetések megbélyegzésének enyhítése az egyik legfontosabb feladat Brüsszel számára. Az Európai Beruházási Bank (EBB) az EU egyik fő eszköze ebben a törekvésben. Az EBB célja, hogy az etikus befektetőket meggyőzze arról, hogy a biztonság és a védelem szorosan kapcsolódik a fenntarthatósághoz. Az úgynevezett "kettős felhasználású" termékek, amelyek polgári és katonai célokra egyaránt felhasználhatók, egy lehetséges kompromisszumot jelenthetnek.

Jelenleg a kettős felhasználás elve alapján az EBB csak akkor nyújt hitelt katonai célú vállalatoknak, ha azok bevételeinek több mint fele polgári felhasználásból származik. Az EBB igazgatótanácsában ülő pénzügyminiszterek azonban fontolóra veszik ennek a küszöbértéknek a csökkentését, hogy több vállalat részesülhessen finanszírozásban. Az Európai Bizottság is támogatóan áll hozzá az ötlethez, ami elősegítheti a védelmi ipar finanszírozási lehetőségeinek bővítését.

Ez éles ellentétben áll az egy évtizeddel ezelőtti hangulattal, amikor Franciaország megpróbálta bevonni a védelmi ágazatot az InvestEU programba, amelynek célja 372 milliárd eurónyi állami és magánberuházás mozgósítása volt.

Befektetői bizalom és kihívások

Az EBB nagyobb befektetései pozitív jeleket küldenek a piacoknak, mondta Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi vezetője. Azonban nem minden uniós ország osztja ezt a lelkesedést. Bécs például aggódik az ESG-besorolás aláásása miatt, ami elriaszthatja a befektetőket. Nadia Calviño, az EBB elnöke, viszont magabiztos abban, hogy a bank jelentős piaci jelenléte elegendő lesz a kockázatok kezelésére.

Az EBB, amely 1958-as megalakulása óta több mint egy billió eurót fektetett be, elkötelezett abban, hogy tovább bővítse hitelezési kereteit. Azonban a hadiipar finanszírozásához szükséges összegek messze meghaladják az EU jelenlegi kapacitásait. Az Egyesült Államok például 2022-ben 880 milliárd dollárt költött védelemre, ami rávilágít a finanszírozási rés nagyságára.

Magántőke és pénzügyi szereplők bevonzása a cél

Brüsszel célja, hogy a magántőkét is bevonja a védelmi ipar finanszírozásába. A Bizottság decemberben zártkörű munkaértekezletet szervezett bankok és pénzkezelők számára, hogy megkönnyítse az EU védelmi ipara számára a finanszírozáshoz való hozzáférést.

A fenntarthatóság és védelem összefonódása

A Bizottság álláspontja szerint a védelmi ipar hozzájárul a fenntarthatósághoz az ellenálló képesség, a biztonság és a béke fokozásával. Az ESG-pontszámok kapuőrei, mint az S&P Global, a Moody's és a Fitch Ratings, egyelőre nem kommentálták az EBB döntését.

Brüsszel elkötelezett amellett, hogy felpörgesse a hadiipart, de a befektetők meggyőzése és a finanszírozási hiányok kezelése komoly kihívásokat jelent. A következő hónapokban dől el, hogy az EU sikerrel jár-e ezen a területen, és mennyire lesz képes hatékonyan mozgósítani a szükséges pénzügyi forrásokat a védelmi ipar számára.