Search
Close

Le Pen szakít a német AfD-vel

Brüsszel, 2024. május 21.
Az európai szélsőjobboldali politikai szövetségesek közötti kapcsolatok mélypontra kerültek, amikor a Marie Le Pen vezette francia Rassemblement National (RN) nyilvánosan bejelentette, hogy a következő európai parlamenti ciklusban már nem kíván egy frakcióhoz tartozni a német Alternative für Deutschland (AfD) párttal. Az RN döntése egy interjút követően született meg, amelyben Maximilian Krah, az AfD listavezetője, a náci Németország SS-tagjaira vonatkozóan tett kijelentéseket. Mindeközben Georgia Meloni egy interjúban megerősítette, hogy küldetésének tartja az európai jobboldali pártok egyesítését.

Az RN és az AfD közötti viszony megromlása

A feszültség forrása Krah május 18-i interjúja volt, amelyben azt mondta: "Soha nem mondanám, hogy aki SS-egyenruhát viselt, az automatikusan bűnöző." E kijelentés, amelyet az olasz La Repubblica napilapnak adott, heves reakciókat váltott ki a francia pártból. Alexandre Loubet, az RN kampányfőnöke, május 21-én jelentette be a francia Libérationnak, hogy a következő ciklusban nem ülnek majd egy frakcióban az AfD-vel az Európai Parlamentben.

Krah kijelentései nem csupán az RN-t sértették, hanem szélesebb körben is felháborodást váltottak ki. A német politikus arra hivatkozott, hogy a háború végén közel egymillió SS-tag volt, köztük olyanok is, mint a Nobel-díjas író, Günter Grass, aki a Waffen-SS tagja volt. Krah véleménye szerint nem minden SS-tag volt bűnöző, ami azonban sokak számára elfogadhatatlan relativizálása a náci bűnöknek.

A szélsőjobboldali koalíciók jövője

Az RN döntése új kérdéseket vet fel a szélsőjobboldali politikai szövetségek jövőjével kapcsolatban az Európai Parlamentben. Jelenleg mindkét párt az Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagja, amely jelentős támogatottságot élvezhet a közelgő választásokon, azonban az RN és az AfD közötti szakadék komoly hatással lehet az ID koalíció működésére.

Az RN nem részletezte, hogy kilépnek-e az ID-ből vagy inkább az AfD kizárását fogják szorgalmazni. Az RN egyik tanácsadója szerint ez a döntés nem befolyásolja az ID jövőbeni mandátumát, mivel elegendő tagállami tag van a politikai csoport fenntartásához. Ugyanakkor az ID csoport egyik tisztviselője aggodalmát fejezte ki, hogy ez a döntés káros lehet a francia delegáció számára, mivel az együttműködési megállapodások eddig mindig közös egyetértéssel születtek.

A szélsőjobboldali pártok közötti feszültségek hatása

Az RN és az AfD közötti feszültségek rávilágítanak arra a kényes egyensúlyra, amelyet a szélsőjobboldali pártoknak meg kell tartaniuk ahhoz, hogy egységes frakcióként tudjanak működni az Európai Parlamentben. Az RN már hosszú évek óta próbálja elnyerni a mainstream választók bizalmát és távolodni a szélsőjobboldali múltjától, miközben az AfD egyre radikálisabb nézeteket képvisel.

Az olasz miniszterelnök terve és lehetősége

Giorgia Meloni célja, hogy az olaszországi modell mintájára Európában is egyesítse a konzervatív és radikális jobboldali pártokat. Az RN és az AfD közötti feszültségek, valamint a konzervatív és radikális jobboldali frakciók eltérő nézetei egyrészről komoly akadályokat jelenthetnek a vízió megvalósításában, másrészről akár egy új jobboldali politikai frakció kialakításának kezdőlépése is lehet. Ha sikerül megtalálni a közös pontokat és egységes frontot kialakítani, akkor az európai jobboldal jelentős befolyásra tehet szert a következő európai parlamenti ciklusban.