Search
Close

Kizárták a német AfD-t az ID frakcióból az Európai Parlamentben

Brüsszel, 2024. május 23.
A német szélsőjobboldali párt, az Alternatíva Németországért (AfD) kizárásra került az Identitás és Demokrácia (ID) Európai Parlamenti frakcióból. Az ID döntése jelentős hullámokat keltett az európai politikai színtéren, különösen a közelgő 2024-es európai parlamenti választások fényében. Különösen érdekes, hogy a botrányok közepette is, ki állt ki a német párt mellett.

Botrányok 

Az AfD az elmúlt években fokozatosan radikalizálódott, különösen a kelet-németországi tagozatainak nyomására. Ezek a tagozatok gyakran kapcsolatban állnak szélsőséges és néha neonáci körökkel, ami növeli a párt megosztottságát. Az AfD EU-ellenes és NATO-kritikus retorikája, valamint a migrációval kapcsolatos szélsőséges álláspontjai is hozzájárultak ahhoz, hogy a párt egyre inkább elszigetelődött az ID frakción belül. 

Az AfD kizárását elősegítette a párton belüli botrányok sorozata is. Maximilian Krah, az AfD egyik európai parlamenti képviselője, kijelentései és ellene felmerülő vádak miatt került a figyelem középpontjába, ami tovább rontotta a párt hírnevét és pozícióját az ID frakcióban. 

Stratégiai lépés az ID frakció részéről 

Az ID frakció más tagjai, mint például a francia Nemzeti Gyűlés és az olasz Lega, igyekeztek megőrizni egy viszonylag mérsékeltebb pozíciót, amely kompatibilis marad az Európai Parlament működésével. Az AfD szélsőséges nézetei és az EU-ellenes retorikája egyre nagyobb aggodalmakat keltettek, hogy ezek ártanak a frakció hitelességének és kohéziójának. 

A döntés célja az volt, hogy megvédjék az ID frakció integritását és politikai súlyát az Európai Parlamentben. A kizárással a frakció igyekszik elhatárolódni a szélsőséges elemektől, és fenntartani egy olyan politikai vonalat, amely képes hatékonyan képviselni az európai választókat, anélkül, hogy a radikalizmus és a botrányok aláásnák hitelességüket. 

Az ID frakció döntése tehát nemcsak a belső feszültségek és a párton belüli botrányok eredménye, hanem egy stratégiai lépés is, hogy megvédjék a csoport integritását és politikai súlyát az Európai Parlamentben. 

Szavazás menete 

Az olasz Lega, a francia Nemzeti Tömörülés (RN), a belga Flamand Érdek (Vlaams Belang), valamint a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) párt szavazta meg a Legás Marco Zanni frakcióvezető indítványát a német párt kizárásáról. A döntés előtt megerősítették, hogy a tartózkodás a szokásos módon igen szavazatnak számít. A Dán Néppárt nem vett részt a szavazásban, ezért a szavazatát igennek vették. Az osztrák FPÖ és az észt Konzervatív Néppárt korábban elvetette az AfD összes tagjának kizárását, csak Maximilian Krah kizárását kérték.